Tempo950x100

Tempo300x100

Капуста стала лідером цінового зростання в українському «борщовому наборі»

Капуста стала лідером цінового зростання в українському «борщовому наборі»

Про це повідомляє «Інфо –Шувар».

За цей період на гуртових ринках продукція подорожчала на третину – з 4-4,5 грн/кг (0,12-0,14 EUR/кг) ціни сягнули позначки 6-7 грн/кг (0,18-0,22 EUR/кг). Нагадуємо, перша хвиля подорожчання на ринку була зафіксована на початку січня, але вже у лютому ціни на продукцію переважно просідали. Стрибок ціни в березні став найбільшим за весь поточний сезон, за останні два тижні цього місяця ціни на капусту злетіли більш, ніж на третину.

Фактично, сьогодні ціни на капусту дублюють минулорічний тренд і навіть випереджають його. До того ж, ціна сьогодні в 1,5 рази вища, ніж рік тому і в 3 рази вища, ніж в сусідній Польщі. Саме тому на ринку України від початку тижня почали з’являтись перші партії імпортної капусти. Імпортна капуста пропонується в досить високому діапазоні цін 7-8 грн/кг (0,22-0,25 EUR/кг), вона досить якісна, натомість українська капуста не завжди може похвалитись товарним виглядом.

“Дрібні господарства зреагували на зростання ціни і почали вивозити на ринок капусту низької якості, підморожену та вражену трипсом. Саме вона формує пропозицію в низькому ціновому сегменті. В сховищах українських виробників такої продукції ще достатньо, адже виробники, пам’ятаючи минулорічні події, стримували продажі до останнього. Тому, скоріше за все, зараз ми будемо спостерігати збільшення пропозиції некондиційної капусти і це, з одного боку, буде тиснути на ціну. З іншого боку, в нас знов пізня весна, тому вітчизняна рання капуста на ринку з’явиться із запізненням , а це говорить на користь зростання ціни в сегменті якісної капусти”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку східної Європи .

За даними «Інфо –Шувар», сезон ранньої капусти в Україні також розпочався приблизно два тижні тому, за цей період пропозиція з Македонії та Албанії на гуртових ринках збільшилась, втім, ціни тримаються поки в досить стабільному діапазоні 30-35 грн/кг (0,92-1,08 EUR/кг), продавці пов’язують це з активністю покупців напередодні Великодня.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kapusta-stala-liderom-cinovoho-zrostannya-v-ukrayinskomu-borshchovomu-nabori
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати