Карпатські вівчарі перетворюють традиційне сироваріння в прибутковий бізнес

Карпатські вівчарі перетворюють традиційне сироваріння в прибутковий бізнес

В справи є великі перспективи, вважає ватажок Василь Киромощук. Про це розповідає Ukrainer, передає NewsOboz.org.

Василь Кирмощук – самий молодий ватажок в регіоні. Йому 22 роки. Родом хлопець з селища Верховина. Його сім’я займалася цією справою: один дід був бовгаром, інший – вождем. Батьки Василя також тримали корів. В 12 років він вже міг самостійно впоратися з усією роботою – був ватажком і варив сир. Батьки допомогли Василю почати свою справу.

“Ми намагаємося зараз щось змінити, але тримаємося традиційного. – каже Василь. – Це пішло в попит. Кожна країна свій сир робить, намагається того триматися. Ось і ми теж. Люди зрозуміли, що це смачно, що це екологічно чисто, без добавок”.

Худобу на випас пастухи збирають у господарів з довколишніх сіл. В цьому році в стаді було 62 корови, 30 телят і 13 коней. В минулому році зібрали 110 голів. Незважаючи на великий попит на сир, більше худоби брати не потрібно – кожне пасовище розраховано на певну кількість голів.

Робітників у свою команду Василь набирає навесні. На сезон досить 7 осіб. Зараз серед бовгарив багато юнаків.

В команді є старший, який готує їжу, збирає молоко і виробляє з нього сир. Є бовгари, які пасуть корів, і ватрачок, який підтримує вогонь у вогнищі для копчення сиру. Працюють від 9 ранку до 15-ї години. Восени за день стада корів можна зібрати до 150 л молока. Навесні – до 300 л. Сировари з Кринти використовують коров’яче молоко. Восени за день можна зробити 25 кг сиру, влітку – 50 кг.

Крім солі, інших домішок в сири не додають. З вечірнього молока вранці збирають вершки – для масла і сметани. Сметану бовгары зазвичай залишають собі, а масло і сир йдуть на продаж. Продавати молочні вироби Василю допомагає батько. У чоловіків є свої покупці серед місцевих і у Львові. Щоб сир не зіпсувався під час перевезень, його кладуть в герметичний посуд і тримають на холоді. Дохід від такої справи не фіксований.

“Залежить як міряти, – каже Василь. – Зараз у мене грошей немає. Те, що за літо зароблю, то все працівникам віддаю. А та продукція, яка у мене є, я її продам і у мене залишається. Наприкінці буду знати скільки вийде”.

З власниками дійних корів бовгари розраховуються сиром. За дві корови в середньому можна отримати 130 кг бринзи за сезон. Якщо корова недойна – господарі платять бовгарам гроші за випас. Василь вже має замовлення на наступний рік. Переживає тільки за місце – на пасовищі можна взяти лімітовану кількість голів.

Хоча сироварів і бовгарів стає все менше, місцеві стверджують, що справа розвивається. Два роки тому відкрили нову полонину для випасу.

Іван каже, що у відновленні долин зацікавлені не тільки бовгари, але і селяни, які мають вдома господарство. Крім того, це допомагає підтримувати регіон – сюди приїжджають туристи. З кожним роком їх стає все більше.

“Ясно, що за кордоном більше, але треба тут робити, розвивати свою країну, – каже Василь. – І потім, може, в майбутньому, воно піде за кордон. Сподіваюся, що за пару років розвинемося, раскрутимся, і буде попит від того”.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/karpatski-vivchari-peretvoryuyut-tradycijne-syrovarinnya-v-prybutkovyj-biznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН