Tempo950x100

Tempo300x100

Катастрофа в обліку земель: мільйони гектарів стали білими плямами на кадастровій карті

Катастрофа в обліку земель: мільйони гектарів стали білими плямами на кадастровій карті

Про це пише ТСН.

В деяких українських регіонах третина сільгоспугідь зникла в шпаринах документальної катастрофи. “Земля ж не є пласкою як стіл – вона має форму еліпсоїда. І коли ви еліпсоїд проектуєте на пласку поверхню, там іде похибка”, – переконує Олександр Краснолуцький, заступник голови Держкадастру.

За оцінками експерта Інституту Грофорд Олексія Куща, така юридична ситуація вигідна рейдерам. Така спірна земля пов’язана з неточностями, які супроводжували приватизацію та оренду паїв. “Багато розпайованих земель сьогодні на дорогах накладені, на бригадах, на будівлях, між областями”, – розповів Руслан Майструк, голова Тетіївської ОТГ. За його словами, помилки довелося виправляти за рахунок громади. 

Слід зазначити, що в 1990-их право стати землевласниками отримали близько 7 мільйонів селян. Більшість із них отримали спочатку сертифікати, а потім земельні паї. Середній розмір такого паю коливався від одного гектару на заході країни майже до 9 гектарів у Луганській області. Держава заявляла про великі успіхи на шляху приватизації – в приватну власність потрапило близько 27 мільйонів гектарів або це майже половина території України.

Якщо землі немає в кадастрі – це значить, що відомості про неї є виключно на паперових носіях, а іноді документація загубилася взагалі. Колись всі плани ділянок в актах на землю малювали з прив’язкою до місцевих координат – дороги, дерева, що при перенесенні на електронну карту перетворило кадастр на кадастрофу. “Ми незалежно від Держгеокадастру зробили маленьку інвентаризацію, яка показала, що кожна третя ділянка була невідповідна закону. Не було реєстрації у публічній кадастровій карті. Не було зрозуміло, хто і на якій території працював. Зрозуміли, що картина дуже сумна, що третина землі гуляла, а це все таки збитки для ОТГ. Основне надходження – це податок від землі і за короткий період за три-чотири місяці ми наповнили бюджет на 300-400 грн”, – повідомив голова Центру розвитку земельних правовідносин Леонід Корейба. 

Така ситуація на перший погляд вигідна фермерам – вони користуються необлікованою землею, не сплачуючи податок. Але саме на ці землі полюють рейдери, яких ці ж фермери бояться як вогню. Виявляється, що 80% державних угідь (близько 8 мільйонів гектарів) досі не нанесені на електронну карту. Держава не знає, хто хазяйнує на них, і кому сплачує оренду.

Останні роки в Держгеокадастрі наносять на карту межі державних земель. Це коштує державі близько ста мільйонів гривень за мільйон гектарів. Для завершення робіт потрібно ще десь знайти мільярд. Разом з тим тут намагаються виправити мільйони помилок, які висять в кадастровій карті. “Півтора мільйони помилок вже виправили. Наприклад, конфігурація не та – в державному акті намалювали земельну ділянку, а там в натурі на місцевості немає прямокутної ділянки. Там вона навіть п’ятикутна може бути. Відповідно таку помилку вже виправити тяжче, тиому що в людини виникло право”, – повідомив Олександр Краснолуцький, заступник голови Держкадастру.

Заступник звільненого голови кадастру розповідає – вони не можуть примусити селян реєструвати приватну землю. Держава за ці білі плями не відповідає.

Ці землі могли б приносити сотні мільйонів гривень податків місцевим громадам. Хоча провести інвентаризацію всіх білих плям коштуватиме приблизно стільки ж. Але якщо вчасно не запустити цю земельну перевірку і не закінчити її до запуску ринку землі, вже наступного дня білі плями зникнуть в шкіряних теках для документів дорогих юристів, які завжди супроводжують рейдерські атаки. 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/katastrofa-v-obliku-zemel-miljony-hektariv-staly-bilymy-plyamamy-na-kadastrovij-karti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати