Керівництво Академії аграрних наук присвоїло сотні гектарів землі під Києвом

Керівництво Академії аграрних наук присвоїло сотні гектарів землі під Києвом

Про це йдеться в розслідуванні програми “Схеми: корупція в деталях”.

За даними журналістів, до складу Національної академії аграрних наук України входять близько двох сотень дослідницьких станцій, наукових центрів, інститутів і господарств – усе це розташовується на майже півмільйонах гектарів землі.

Як зазначається у розслідуванні, родичі президента академії Ярослава Гадзало є власниками кількох земельних ділянок під Києвом, які раніше були в користуванні підпорядкованих аграрної академії установ.

“Схеми”, зокрема, повідомляють про ділянки у Гатному, якими до кінця 2013 року користувалось підпорядковане Інституту землеробства дослідне господарство “Чабани”. Нині, за даними журналістів, ця земля належить доньці Гадзала Оксані Черник та її чоловіку Юрію.

Останній у 2015 році отримав ще одну ділянку під Києвом, котрою раніше також користувався один з інститутів аграрної академії.

Заступниця Гадзала Ануш Балян володіє 10 сотками у селищі Гатне, зазначається у розслідуванні. Раніше ця земля належала установі, підконтрольній аграрній академії.

Брат Ануш Балян Алексан володіє фірмою “Сааб”, яка набувала у власність ділянки, які раніше нібито були у користуванні Закарпатської сільськогосподарської дослідної станції.

Повідомляється, що в одному з випадків ділянки у приватну власність спочатку отримали 16 осіб, 14 з яких згодом в один день продали їх “Саабу”.

Водночас журналісти виявили будинок під Києвом, записаний на племінницю Балян, до якого регулярно приїздила віце-президентка академії аграрних наук.

Зазначається, що віце-президент та головний вчений секретар академії аграрних наук Анатолій Заришняк та його дружина – суддя Апеляційного суду Києва, а також їхня донька володіють ділянками в Гатному та Чабанах під Києвом. Ділянки на місці колишніх земель установ, підпорядкованих НААН, є також у власності зятя і свата академіка. Ділянка зятя наразі арештована в рамках справи, котру розслідує НАБУ.

У самого ж президента академії Ярослава Гадзала журналісти виявили незадеклароване житло у Печерському районі Києва. “Схеми” неодноразово фіксували, як службова автівка привозить ввечері і відвозить зранку президента академії.

Виявилося, що ця квартира належить сину Гадзала. Цікаво, що у 2017 році у цьому помешканні проводили обшуки детективи НАБУ у рамках справи щодо відчуження близько 100 гектарів державних земель академії.

Землю, яка раніше була в користуванні підпорядкованих аграрній академії установ, знайшли також в очільника Інституту садівництва Ігоря Гриника.

Він зі своїми родичами придбали дві ділянки на майже півтора гектара землі, які були виділені для ведення особистого селянського господарства.

У 2017 році тогочасні власники цих ділянок – син Ігоря Гриника та дружина брата посадовця – змінили цільове призначення – на будівництво та обслуговування багатоквартирних будинків. Зараз право на забудову ділянки вже надане одній з будівельних компаній, яка працює в регіоні.

Повідомляється, що справу щодо виведення з державної власності близько 100 гектарів землі академії на Київщині в НАБУ розслідують з 2017 року. Йдеться про масиви землі біля Чабанів та Гатного – зокрема, там, де отримали ділянки родичі керівництва академії.

За даними НАБУ, “по одному зі згаданих епізодів детективами підготовлено проекти повідомлення про підозру, які скеровані до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для погодження”.

При цьому в САП не надають інформації щодо провадження та того, коли буде погоджено підозри у даній справі.

Джерело: radiosvoboda.org

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kerivnyctvo-akademiyi-ahrarnyh-nauk-prysvoyilo-sotni-hektariv-zemli-pid-kyyevom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    БІЛЬШЕ НОВИН