Tempo950x100

Tempo300x100

Керівництво Академії аграрних наук присвоїло сотні гектарів землі під Києвом

Керівництво Академії аграрних наук присвоїло сотні гектарів землі під Києвом

Про це йдеться в розслідуванні програми “Схеми: корупція в деталях”.

За даними журналістів, до складу Національної академії аграрних наук України входять близько двох сотень дослідницьких станцій, наукових центрів, інститутів і господарств – усе це розташовується на майже півмільйонах гектарів землі.

Як зазначається у розслідуванні, родичі президента академії Ярослава Гадзало є власниками кількох земельних ділянок під Києвом, які раніше були в користуванні підпорядкованих аграрної академії установ.

“Схеми”, зокрема, повідомляють про ділянки у Гатному, якими до кінця 2013 року користувалось підпорядковане Інституту землеробства дослідне господарство “Чабани”. Нині, за даними журналістів, ця земля належить доньці Гадзала Оксані Черник та її чоловіку Юрію.

Останній у 2015 році отримав ще одну ділянку під Києвом, котрою раніше також користувався один з інститутів аграрної академії.

Заступниця Гадзала Ануш Балян володіє 10 сотками у селищі Гатне, зазначається у розслідуванні. Раніше ця земля належала установі, підконтрольній аграрній академії.

Брат Ануш Балян Алексан володіє фірмою “Сааб”, яка набувала у власність ділянки, які раніше нібито були у користуванні Закарпатської сільськогосподарської дослідної станції.

Повідомляється, що в одному з випадків ділянки у приватну власність спочатку отримали 16 осіб, 14 з яких згодом в один день продали їх “Саабу”.

Водночас журналісти виявили будинок під Києвом, записаний на племінницю Балян, до якого регулярно приїздила віце-президентка академії аграрних наук.

Зазначається, що віце-президент та головний вчений секретар академії аграрних наук Анатолій Заришняк та його дружина – суддя Апеляційного суду Києва, а також їхня донька володіють ділянками в Гатному та Чабанах під Києвом. Ділянки на місці колишніх земель установ, підпорядкованих НААН, є також у власності зятя і свата академіка. Ділянка зятя наразі арештована в рамках справи, котру розслідує НАБУ.

У самого ж президента академії Ярослава Гадзала журналісти виявили незадеклароване житло у Печерському районі Києва. “Схеми” неодноразово фіксували, як службова автівка привозить ввечері і відвозить зранку президента академії.

Виявилося, що ця квартира належить сину Гадзала. Цікаво, що у 2017 році у цьому помешканні проводили обшуки детективи НАБУ у рамках справи щодо відчуження близько 100 гектарів державних земель академії.

Землю, яка раніше була в користуванні підпорядкованих аграрній академії установ, знайшли також в очільника Інституту садівництва Ігоря Гриника.

Він зі своїми родичами придбали дві ділянки на майже півтора гектара землі, які були виділені для ведення особистого селянського господарства.

У 2017 році тогочасні власники цих ділянок – син Ігоря Гриника та дружина брата посадовця – змінили цільове призначення – на будівництво та обслуговування багатоквартирних будинків. Зараз право на забудову ділянки вже надане одній з будівельних компаній, яка працює в регіоні.

Повідомляється, що справу щодо виведення з державної власності близько 100 гектарів землі академії на Київщині в НАБУ розслідують з 2017 року. Йдеться про масиви землі біля Чабанів та Гатного – зокрема, там, де отримали ділянки родичі керівництва академії.

За даними НАБУ, “по одному зі згаданих епізодів детективами підготовлено проекти повідомлення про підозру, які скеровані до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для погодження”.

При цьому в САП не надають інформації щодо провадження та того, коли буде погоджено підозри у даній справі.

Джерело: radiosvoboda.org

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kerivnyctvo-akademiyi-ahrarnyh-nauk-prysvoyilo-sotni-hektariv-zemli-pid-kyyevom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати