Tempo950x100

Tempo300x100

«Кернел»: еко-проекти у всіх напрямках

«Кернел»: еко-проекти у всіх напрямках

В організаційній структурі найбільшого в світі виробника і експортера соняшникової олії «Кернел» функціонує відділ охорони навколишнього середовища, який разом з іншими департаментами і службами впроваджує еко-проекти на підприємствах компанії. Тільки за останні три роки компанія інвестувала в їх реалізацію близько $131 млн. Левова частка інвестицій була спрямована на підвищення енергоефективності активів і виробничих процесів, оптимізацію використання енергоресурсів.

Всі олійноекстракційні заводи «Кернел» сьогодні використовують котли, що спалюють лушпиння соняшника та отримують пар, необхідний для технології переробки. Їх теплові потужності знаходяться в діапазоні від 10 до 17 МВт.

«Спалювання лушпиння дозволяє компанії економити близько 72 млн кубометрів газу щорічно. Завдяки використанню «зелених» технологій на заводах нам вдалося досягти найнижчого показника — 1,4 гігаджоуля енергії на переробку однієї тонни насіння соняшнику, скоротивши енергоємність на 10% за останні 5 років», — пояснив директор з управління виробничими активами «Кернел» Юрій Пугач.

Проекти з виробництва відновлювальної енергії на олієекстракційних заводах компанії будуть впроваджуватися до 2021 року. Спалюючи 508 тис. т лушпиння соняшника, ці підприємства зможуть виробляти більше 761 тис. кВт-год електроенергії щорічно.

Юрій Пугач також згадав, що зараз ведеться будівництво олійноекстракційного заводу у Старокостянтинові, який буде введений в експлуатацію в 2021 році і стане найбільшим в Україні. Проект передбачає будівництво власної теплоелектростанції. На ТЕС будуть встановлені енергетичні котли (Vyncke) і турбогенератор до 25 МВт (MANTurbomachinery). Також на заводі буде застосована технологія нульових стоків, що виключає скидання стічних вод, передбачає їх перетворення в пар і повернення в технологію. Таким чином, підприємство додатково знизить енерговитрати і обсяги  стічних вод, що скидаються.

Вже розпочато, і планується подальше впровадження проектів зі встановлення теплогенераторів на елеваторах компанії. В якості палива використовуються відходи від очищення зерна, що дозволить зменшити споживання природного газу і дизельного палива. У 2017 р. на Кононівському елеваторі був встановлений перший теплогенератор компанії TEFF для отримання гарячого повітря. Витрати на сушіння зерна за рахунок цього зменшилися на $50 тис. на рік.

Крім біоенергетичних проектів, на виробничих активах «Кернел» проводить модернізацію та реконструкцію обладнання, щоб мінімізувати вплив на навколишнє середовище. Наприклад, еко-проекти впроваджуються в ході будівництва Трансгрейнтерміналу «Кернел». Зокрема, пункт розвантаження автотранспорту компанія обладнає щільним укриттям і 10 пилоочищующими пристроями. Також в технологічному ланцюжку буде встановлена зерносушарка з низьким енергоспоживанням і мінімальним викидом пилу завдяки системі фільтрації з автоматичною очисткою фільтра.

В агровиробництві «Кернел» впроваджує системи точного землеробства, щоб забезпечити довгострокову продуктивність грунту.

«Кожні 3-4 роки ми проводимо аналіз грунту в наших лабораторіях і при необхідності коригуємо наші плани з виробництва зернових культур, виробничі технології і методи підживлення», — прокоментував директор агробізнесу «Кернел» Ігор Чікін.

За його даними, в 2018 МР компанія витратила 662 мегаджоуля енергії на 1 т вирощеного зерна, в той час як даний показник у 2014 МР становив 1072 мегаджоулей. Споживання палива на тонну вихідної продукції зменшилось на 38% за рахунок постійного оновлення парку техніки.

Два роки тому всі активи «Кернел» приєдналися до еко-ініціативи «Зелений офіс», щоб раціонально використовувати природні ресурси і мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище.

Також щорічно, починаючи з 2017 року, протягом квітня-травня підприємства проводять еко-акцію #ЗеленаВеснаКернел.

Истоник: latifundist.com

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kernel-eko-proekty-u-vsih-napryamkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати