Tempo950x100

Tempo300x100

Кернел підписав договір з АМПУ

Кернел підписав договір з АМПУ

Про це повідомила прес-служба Кернел.

Співробітництво передбачає реалізацію проекту з днопоглиблення з боку АМПУ  та виконання зобов’язань зі збільшення  вантажопотоку сільгосппродукції з боку ключового українського експортера – компанії Кернел. За даними АМПУ, збільшення обсягу портової перевалки до 7 млн тонн на рік принесе державі ряд переваг та сприятиме розвитку вітчизняної портової  галузі.

Договір про взаємодію між найбільшим агрохолдингом України, компанією Кернел, та Адміністрацією морських портів України було підписано 5 вересня в.о. голови АМПУ Райвісом Вецкагансом, генеральним директором Кернел Євгеном Осиповим і директором з корпоративних інвестицій Кернел Юрієм Ковальчуком. У рамках підписаної угоди, АМПУ до кінця 2020 року виконає днопоглиблення вздовж причалів №№14-17. Натомість компанія Кернел відповідально зобов’язується збільшити вантажопотік через свої портові термінали не менше ніж до 7 млн тонн на рік.

«Договір між АМПУ та Кернел – це гарний приклад державно-приватного партнерства та черговий крок системного розвитку порту Чорноморськ, яким опікується АМПУ. У цьому році ми закінчили масштабний проект з капітального днопоглиблення на підхідному каналі порту та  акваторії 1-го ковша Сухого лиману порту і одразу переходимо до розвитку акваторії в напрямку причалів №14-17 та створення необхідних для бізнесу глибин безпосередньо біля цих причалів. Реалізація проекту буде сприяти поліпшенню умов для експорту продукції українських підприємств, збільшенню суднозаходів та створенню майже 250 нових робочих місць у порту Чорноморськ», – зазначає Райвіс Вецкаганс, в.о. Голови АМПУ.

З 2008 року Кернел веде експортну діяльність на причалах №16-17 морського порту Чорноморськ. Наразі тут діє зерновий термінал Кернел – підприємство Трансбалктермінал, через який за результатами 2018-2019 маркетингового року було експортовано понад 4 млн тонн зернових. Щороку у рамках своєї діяльності підприємство сплачує до бюджетів усіх рівнів мільйони гривень податків, портових зборів, спецпослугу доступу до причалів та інші відрахування.

Сусідні причали №14-15 мають аналогічний потенціал експорту, але їхній поточний обсяг перевалки не перевищує 350 тис. тонн на рік через відсутність інфраструктури та недостатню глибину морської акваторії. Вирішення цих ключових факторів дозволило б суттєво збільшити перевалку вантажів, а держава від цього отримала б мільйони гривень у вигляді надходжень.

Зараз Кернел будує на 14-15-му причалах новий зерновий термінал потужністю 4 млн тонн, Траснгрейнтермінал, інвестуючи у проект понад 120 млн дол. Проте без поглиблення дна підприємство не зможе вантажити балкери класу «Panamax» та «Over-Panamax» до їхньої повної вантажопідйомності, а отже, досягти ефективної експлуатації потужностей. Проект реконструкції морської акваторії з боку АМПУ допоможе збільшити кількість заходів суден, підвищить дедвейт оброблюваного флоту та як результат забезпечить ріст експорту. Це в свою чергу дозволить державі отримувати додаткові надходження до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та інших відрахувань з боку Кернел.

«Агробізнес наразі є локомотивом української економіки. З 2011 року АПК демонструє стабільний ріст обсягів поставок сільгосппродукції на світові ринки і у 2018 досяг рівня 40% у структурі загальноукраїнського експорту. Виручка, отримана завдяки експортним операціям, формує валютні надходження до бюджету України, впливає на ріст ВВП та забезпечує благополуччя країни.

Наша стратегічна мета у 2020 році – збільшити обсяг експорту зернових до 8 млн тонн за рахунок запуску нового термінала в порту Чорноморськ. Тому зараз ми максимально сфокусовані на будівництві Трансгрейнтермінала. Наступним кроком сконцентруємося на його ефективному завантаженні.

Однак реалізація таких масштабних інвестиційних проектів неможлива без сприяння держави. Сьогодні ми відчуваємо підтримку з боку АМПУ, яка конкретними технічними рішеннями допомагає досягти стратегічних цілей і держави, і бізнесу», – підкреслив Євген Осипов, генеральний директор Кернел.

Довідка:

Кернел – найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. На частку компанії припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії. Свою продукцію Кернел постачає до понад 80 країн світу.

У 2018 – 2019 маркетинговому році компанія вперше експортувала 6,1 млн тонн зернових, що є абсолютним рекордом серед агрокомпаній України.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kernel-pidpysav-dohovir-z-ampu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати