«Кернел» впровадив систему електронного документообігу

«Кернел» впровадив систему електронного документообігу

Потреба бізнесу в ЕДО дуже висока. Компанія Кернел – одна з перших, хто наважився самостійно змінити бізнес-процеси як всередині, так і на зовнішньому ринку, що ознаменувало початок технічної революції не тільки в компанії, але і на ринку, і в країні в цілому. Завдяки спільним зусиллям компаній Soft Xpansion Ukraine, «Документ. Онлайн», ДП «Національні інформаційні системи» вдалося добитися економії часу та ресурсів, підвищення ефективності, підтримки бізнес-партнерів і розвитку державних механізмів стандартизації цієї діяльності.

У 2017 році Кернел стала першою компанією в Україні, яка почала інтегрувати ЕДО і використання кваліфікованих електронних підписів (КЕП) на всі бізнес-напрямки.

«Ми були першовідкривачами в цьому питанні. Для того, щоб отримати всі переваги використання КЕП, нам довелося взяти ініціативу в свої руки і розробити зручну для користувача схему генерування і зберігання електронних ключів наших колег з різних напрямків, які підписують документи. З цією метою ми уклали договір з Міністерством юстиції, – розповідає Андрій Пеший, директор по IT Кернел. – На отримання персональної КЕП співробітник витрачає не більше хвилини. Можливість затверджувати документи навіть зі смартфона заощадила сотні хвилин цінного робочого часу».

Спочатку Кернел сфокусувався на оптимізації внутрішнього документообігу. З 15 000 співробітників компанії на сьогодні близько 2000 мають КЕП, на даний момент ЕДО покриває внутрішню діяльність 52% елеваторів компанії, 21% агропідприємств і 48% заводів.

«Показовим у плані ефективності нововведення став масштабний внутрішній проект. Після купівлі 100% акцій залізничного оператора «РТК-Україна» виникла необхідність у підписанні актів введення вагонів в експлуатацію, а це 3 тис. примірників, та 12 тис. підписів. На папері процес зайняв би три місяці, якщо не більше. За фактом оформлення документів тривало близько тижня! Завдяки системі ЕДО робота була виконана швидко, якісно, і найголовніше – з економією матеріальних, часових і трудових ресурсів», – каже Ольга Одарюк, головний бухгалтер Кернел. – У перспективі плануємо перевести на ЕДО всі внутрішньогрупові операції та внутрішні документи – оформлення подорожніх листів на легковий транспорт і службових відряджень. Для цього спеціально проведені доопрацювання нашої облікової системи з метою ідентифікації таких операцій і контрагентів, які працюють за ЕДО».

У грудні 2018 року Кернел запропонував партнерам-експедиторам перейти на електронну систему, гарантувавши їм більш швидку оплату рахунків шляхом економії часу на підписання. Замість 3-5 днів з моменту передачі актів транспортні компанії отримували оплату день або на наступний день.Зараз близько 15% експедиторів – партнерів Кернел працюють з ЕДО і їх кількість зростає.

Наступними на ЕДО почали переходити агровиробники. Перші онлайн-договори були підписані з партнерами, у яких Кернел купує зерно і насіння соняшнику. На порталі компанії Open Agribusiness був відкритий «Кабінет партнера» – спеціальний ресурс, на якому агровиробникам пропонують цифрові сервіси, що поліпшують роботу. Першим таким поліпшенням став ЕДО, а час підписання документів з зовнішніми партнерами скоротився від тижня до 30-40 хвилин.

«Чутки про ефективність системи дуже швидко поширюються по ринку і партнери самі звертаються з пропозицією перейти на електронну документацію. Це вигідно і по часу, і по витратах ресурсів на папір. Наприклад, підписання одного електронного документа нам обходиться в 1 грн. Для порівняння – середня вартість одного паперового листа з пересилкою в дві сторони становить 6-8 грн., – коментує Марія Ботвінкіна, керівник IT-проектів напрямку організаційного розвитку та HR. – Протягом наступних року-півтора ми плануємо перевести в ЕДО до 85-90% існуючих на папері документів, що стане одним з найважливіших кроків у стратегії діджиталізації бізнесу».

Мобільність підпису вже сьогодні можна забезпечити завдяки операторам мобільного зв’язку. Агровиробники та інші віддалені від комп’ютерів партнери можуть підписувати документи прямо з телефону. «Київстар», який першим вийшов на ринок з цією послугою, пропонує послугу зберігання цифрового підпису на спеціальній sim-карті, яку можна оформити в представництвах оператора по всій країні.

Електронний документообіг – це не ноу-хау, а світова практика. Не потрібно боятися зробити крок їй назустріч. У Кернел готові поділитися досвідом!

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kernel-vprovadyv-systemu-elektronnoho-dokumentoobihu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН