Tempo950x100

Tempo300x100

Кінець “коньяку” та “шампанському”: Президент підписав закон про захист географічних зазначень

Кінець “коньяку” та “шампанському”: Президент підписав закон про захист географічних зазначень

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Верховна Рада ухвалила цей закон 20 вересня (законопроект №1065). Він передбачає вдосконалення правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності щодо правового захисту географічних зазначень шляхом внесення відповідних змін до Господарського та Цивільного кодексів України, закону “Про захист прав на зазначення походження товарів”, декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”.

Уведення в дію закону сприятиме адаптації актів національного законодавства до права Європейського Союзу, а також виконання зобов’язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Згідно з документом, географічне зазначення – це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного географічного місця, його особливу якість, репутацію або інші характеристики, зумовлені переважно географічним місцем походження; при цьому хоча б один із етапів виробництва такого товару має здійснюватися на визначеній географічній території.

Право на державну реєстрацію географічного зазначення має об’єднання осіб, які в зазначеному географічному місці виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару. Одна фізична або юридична особа має право на реєстрацію географічного зазначення в разі, якщо вона є єдиним виробником, який хоче подати заявку на реєстрацію географічного зазначення, а географічна територія, на якій здійснюється виробництво, має характеристики, що суттєво відрізняються від прилеглих територій.

Заявка на реєстрацію може подаватися і в електронній, і в паперовій формі українською мовою і має містити саму заяву, специфікацію товару, документ, у якому викладено основні положення специфікації товару (найменування, опис товару, особливі правила його упаковки і маркування, а також короткий опис меж географічного місця).

Після експертизи заявки та отримання відповідного висновку щодо держреєстрації дані вносяться до Реєстру відомостей про реєстрацію географічного зазначення.

Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило перелік пріоритетних географічних зазначень, над реєстрацією яких працюватиме проект ЄС “Географічні зазначення в Україні”. Зокрема, першими українськими продуктами із зареєстрованими в Україні ГЗ будуть: вино – захищена назва походження “Шабський”, “Ялпуг”, “Закарпаття” і “Білгород-Дністровський”, сир – “Гуцульська овеча бриндзя”, кавун – “Херсонський кавун”, черешня – “Мелітопольська черешня”, мед – “Карпатський мед”.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kinec-konyaku-ta-shampanskomu-prezydent-pidpysav-zakon-pro-zahyst-heohrafichnyh-zaznachen
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати