Tempo950x100

Tempo300x100

Ключові продукти харчування здорожчали майже на третину

Ключові продукти харчування здорожчали майже на третину

За даним Держстату, станом на 1 січня 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року м’ясо та м’ясопродукти здорожчали на 26,2%; молоко – на 21,3%, яйця – на 27 %, олія та жири – 18 %, овочі – 29%.

«Дива не сталося, і ціни на сільськогосподарську продукцію знову відчутно зросли, – прокоментувала ситуацію голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. Причин тому кілька. На подорожчання м’яса у 2017 році критично вплинула ситуація з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, і, на фоні дефіциту, ціна на свинину стрімко зросла. Відповідно, до неї підтягнулася й ціна на курятину, на яку зріс попит не лише на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках.

Ситуація ж із молоком дещо інша: тут вагому роль відіграє і монополістична поведінка заводів-переробників та торгових мереж, які, на мою, думку, немотивовано завищують ціну на молоко. Адже закупівельна ціна на молоко, зокрема, в населення, порівняно з аналогічним періодом минулого року не зросла. Тому постає питання: хто нажився на підвищенні цін на молоко в магазинах, якщо виробник отримує за нього ті ж самі гроші?

Що ж до підвищення цін на яйця, то вважаю цей процес закономірним, підприємці змогли прийти до хоч якоїсь рентабельності. Адже протягом перших кількох місяців яйця настільки стрімко дешевшали, більше ніж на 100% (подекуди коштували навіть менше 7 грн за десяток), що їх виробництво було збитковим, підприємців рятував лише експорт».

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/klyuchovi-produkty-harchuvannya-zdorozhchaly-majzhe-na-tretynu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати