Tempo950x100

Tempo300x100

Коли роботи замінять людей на ягідних плантаціях?

Коли роботи замінять людей на ягідних плантаціях?

Ми живемо в той час, коли машини та роботи можуть досліджувати морські глибини та простори космосу, так чому ж вони не можуть збирати на полі суницю? Розробники із Америки нещодавно презентували унікального робота для збирання суниці , який, за їх словами, вже за кілька років, зможе замінити людей на полі та вирішити проблему із нестачею робочої сили. Втім, як з’ясувалось, продуктивність роботи цієї машини поки що суттєво програє людині.

“Нам, як розробникам комп’ютерної техніки, дуже важко спостерігати за тим що можуть робити люди і що так важко дається машинам, – розповідає Боб Піцер, експерт та співзасновник компанії Harvest CROO Robotics. (CROO – “Комп’ютеризований оптимізований робот). Навіть чотирирічна дитина зможе зірвати суницю із грядки, проте, для машини з її штучним інтелектом, це в свій час було завданням із розряду надскладних”.

Пан Пітцер каже, що одним із найскладніших завдань для такого робота є знайти ягоди, оскільки вони досить дрібні та ховаються поміж листям.

“Ви знаєте, я працював у напівпровідниковій промисловості, був інженером-розробником для Intel, і, мушу зізнатися, що сконструювати напівпровідниковий чіп мені було набагато легше, ніж навчити робота збирати суницю”, – жартує експерт.

Робот-збиральник Пітцера незабаром пройде остаточне тестування у штаті Флорида.

“Ця машина працює на самоуправлінні. За розмірами така, як автобус, може захопити дюжину рядів відразу. Робот обладнаний камерами високої чіткості, щоб легше було знайти ягоду, а також так званими автоматизованими кігтями для збирання.Ніхто не задає координати і не програмує завдання, – пояснює Пол Бісетт, операційний директор Harvest CROO Robotics. -Робот запам’ятовує траєкторію свого руху та розміщення рослин у рядку”.

Це все стало можливим, завдяки надточному пристрою GPS, вмонтованому у систему робота. У його комп’ютері міститься карта з точним розташуванням кожної рослини в полі.
“Спостерігати за таким роботом у дії — це насправді надзвичайне видовище, проте я помічаю, що кошики залишаються практично пустими ”, – говорить пан Біссет.

Невже ягоди є настільки складними для сучасних технологій?

Експерти-розробники переконані, що це не так, проте, слід визнати, що машини до людських можливостей, на разі, все ще не дотягують.

Боб Піцер ствердує, що роботи здатні знайти і зібрати понад 50% стиглих ягід, в той час, як робоча бригада, в середньому, встигає вибрати від 60-90% ягід.

Хоча машина працює повільніше, ніж людські руки, існують очевидні переваги. Для прикладу, робот може працювати вночі, коли ягоди холодніші і менш вразливі до механічних ушкоджень.

Ще два роки, каже експерт, і ця машина буде повноцінно працювати на полях. “Так, ще є деякі недопрацювання, але ми близькі до своєї мети ”.

Великі підприємства, що вирощують суницю, готові вкладати мільйони доларів в проекти з автоматизації збирання ягоди. Наприклад, Гері Вишнатцкі, власник компанії Wish Farm, один із таких виробників. За його словами, стає все важче знайти достатньо виробників для збору ягоди на полі і саме це стало головною причиною для нього долучитися до проекту.

“Слід розуміти, що якщо ми не вирішимо проблему дефіциту робочої сили автоматизованими засобами, ягідну промисловість чекають серйозний виклик у вигляді зростання собівартості продукції”, – говорить пан Вишнатцкі.

Якщо підсумувати, роботи можуть полегшити людині життя та умови праці. Проте, за будь-яких умов збирання врожаю суниці або будь-якої іншої культури не зможе обійтися без участі людини. Машини мають здатність ламатися.

На питання чи дійсно може настати час, коли людей на полі замінять машини, один із виробників відповідає “ Все може статися, згадайте тільки про історію людини на Місяці!”

Джерело: info.shuvar.com

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/koly-roboty-zaminyat-lyudej-na-yahidnyh-plantaciyah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати