Tempo950x100

Tempo300x100

Коли виробники можуть писати на товарі «екологічно чистий продукт»

Коли виробники можуть писати на товарі «екологічно чистий продукт»

А за кордоном – доходить до кримінальної відповідальності.

Експерт  з охорони навколишнього середовища Канадсько-українського проекту підтримки торгівлі та інвестицій Зоя Павленко у статті для «Delo.ua» розповідає, коли виробники можуть писати на упаковці «екологічно чистий продукт» та що це означає для споживача.

Так, фахівець пояснює, що екологічне маркування не стосується якості товарів. Маркування не говорить про смакові чи поживні якості продукту та його користь для людини.

Екологічне маркування лише вказує на відсутність шкідливого впливу товару на довкілля. Наприклад, свідчить, що товар є енергоефективним, не виділяє шкідливі сполуки, розкладається після використання, використовує вторинну сировину або, що можлива його повторна переробка.

Всього існує три типи екологічного маркування (порядок їх застосування визначається міжнародним стандартом ISO 14020 “Екологічне маркування та декларації. Основні принципи”). Кожен з них є добровільним, але має конкретний набір вимог, обов’язкових до виконання.

До типу №1 належить маркування, підтверджене третьою стороною. Йдеться про те, що оцінку відповідності продукції проводить незалежна сторона: орган сертифікації чи орган з екологічного маркування.

Такий товар не повинен містити речовин, що шкодять довкіллю. Наприклад, у складі косметики не має бути пластикових мікросфер, у миючих засобах  – фосфатних сполук, азбесту у будівельних матеріалах.Упаковка має бути придатною для переробки на вторсировину.

До типу №2 належить самодеклароване маркування.

Мова йде про інформативне декларування у вигляді тексту чи позначок, які вказують на певну «екологічність» продукції. Таке маркування не потребує підтвердження незалежним органом. Але виробник мусить бути спроможним надати інформацію щодо дотримання вимог і методів перевірки вказаних заяв.

До типу №3 належить екологічна декларація продукту.

Цей тип заяв має форму звіту та готується незалежною експертною організацією. Такий документ має містити комплексний аналіз впливу продукту на довкілля впродовж всього життєвого циклу продукту — від видобутку сировини до виробництва і утилізації конкретного товару.

Екологічні показники товару в такому звіті є суто описовими й дають потенційним покупцям можливість порівнювати його з аналогами на ринку.

До слова, в Україні покарання за неправдивість наданої споживачу інформації щодо «екологічності» продукту складає 5% від річного прибутку виробника. Тоді як, наприклад, в Канаді є адміністративна і кримінальна відповідальність.

Джерело: agro-business.com.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/koly-vyrobnyky-mozhut-pysaty-na-tovari-ekolohichno-chystyj-produkt
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати