Tempo950x100

Tempo300x100

Коливання цін на пшеницю за останні 18 років

Коливання цін на пшеницю за останні 18 років

Глобальна система інформування та раннього попередження (GIEWS) від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН на постійній основі відслідковує попит і пропозицію продовольства та інші ключові показники, необхідні для оцінки загальної продовольчої безпеки у всіх країнах світу. В рамках GIEWS існує система моніторингу та аналізу цін на продовольство FPMA (Food Price Monitoring and Analysis).
 
На сайті FPMA містяться регулярно оновлювані дані та аналітичні матеріали про ціни на основні продукти харчування в різних країнах, в основному – країнах, що розвиваються. Дані цього сайту дозволяють отримувати попереджувальні сигнали про високі ціни на харчові продукти на національному рівні, які можуть негативно впливати на продовольчу безпеку.
 
З усіма даними, що використовуються при аналізі, можна ознайомитись на веб-сайті FPMA Tool. Також, на основі цих даних щомісяця виходить бюлетень моніторингу та аналізу цін на продовольство FPMA Bulletin, який містить також інформацію про ринок та політику, що впливають на ціни.
 
За допомогою FPMA Tool можна знаходити, візуалізувати та співставляти ціни на основні групи продовольчих товарів у світі та в окремих країнах. Усього інструмент містить 1451серію даних по внутрішніх цінах у 90 країнах світу, та 86 серій даних щодо світових цін, та охоплює такі групи товарів як пшениця, кукурудза, рис, ячмінь, м’ясо, соєві боби та інші важливі для продовольчої безпеки товари.
 
Поглянемо, як працює інструмент та що можна дізнатися про динаміку зміни цін на зернові в Україні. Обравши розділ Domestic Prices (внутрішні ціни) та вибравши зі списку країн Україну, бачимо, що в системі є гуртові середні по країні ціни на кукурудзу та пшеницю (третього, першого та вищого ґатунків), з січня 2000-го до січня 2018-го року.

 
Гуртові ціни на кукурудзу, пшеницю третього, першого та вищого ґатунків в Україні, середнє по країні, гривень за тонну, січень 2000 – січень 2018 року
Номінальні ціни

 

 
 
Окрім номінальних цін у гривні, можна вивести також реальні ціні у гривні та ціни у доларах США. Тепер криві виглядають інакше та більш точно відображають ситуацію на ринку:
 

Гуртові ціни на кукурудзу, пшеницю третього, першого та вищого ґатунків в Україні, середнє по країні, гривень за тонну, січень 2000 – січень 2018 року
Реальні ціни

 

 

Гуртові ціни на кукурудзу, пшеницю третього, першого та вищого ґатунків в Україні, середнє по країні, доларів США за тонну, січень 2000 – січень 2018 року

 

 
Дані також можна завантажити для аналізу та отримати перманентне посилання на свою вибірку. Можна обирати кілька країн для наочного порівняння. Інструмент є зручним та простим, і може стати в нагоді усім, кому необхідно мати під рукою аналітику, що регулярно оновлюється.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kolyvannya-cin-na-pshenycyu-za-ostanni-18-rokiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати