Tempo950x100

Tempo300x100

Конкуренція за ринки збуту пшениці переміщується в Азію

Конкуренція за ринки збуту пшениці переміщується в Азію

Україні вдасться наростити експорт цієї культури лише в дві з зазначених країн: на 45% – Філіппіни і на 11% – до Індонезії (порівняно з показниками за попередній рік). Тим самим збільшивши обсяги в нинішньому сезоні відповідно до 1002 та 1793 тис. тонн. Індонезія при цьому стане основним споживачам української пшениці в регіоні. Такі оцінки представила експерт зернового ринку агентства «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко у своїй доповіді на XV Ювілейній міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я-2018».

По кукурудзі суперництво окремих країн переростає в конкуренцію між регіонами – Причорномор’є все активніше протистоїть Південній Америці. Якщо в 2016/17 МР на Україну припадало 71% поставок кукурудзи в Євросоюз, то в 2017/18 МР цей показник впав до 43% (оцінювався період з вересня по січень). Європейський ринок завойовує Бразилія – її частка в постачаннях зросла за рік з 8% до 53%, говорить Єлизавета Малишко.

В цілому ж країни Причорномор’я зможуть наростити експорт зерна в нинішньому сезоні до 116 млн тонн. Проте вже в 2018/19 МР обсяги зменшаться, за оцінками «УкрАгроКонсалт», до 111 млн тонн. В основному через скорочення російських поставок на зовнішні ринки. Україна, згідно з нинішніми прогнозами, навпаки, поліпшить свій показник на 1 млн тонн, довівши експорт зерна до позначки в 42 млн тонн.

В цілому ж, зростає невизначеність, волатильність зернового ринку, а отже, підвищуються можливості для заробітків у гравців ринку, говорить Єлизавета Малишко. І пропонує взяти до відома результати досліджень за оцінкою маржинальності зернових культур на 2018 рік. Згідно з оцінками «УкрАгроКонсалт», найбільша рентабельність очікується в ріпаку – близько $240 USD/га. А на другому місці опинився ячмінь з показником приблизно в $170 USD/га.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/konkurenciya-za-rynky-zbutu-pshenyci-peremishchuyetsya-v-aziyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати