Tempo950x100

Tempo300x100

Консервні заводи в Україні мають проблеми із заготівлею огірка

Консервні заводи в Україні мають проблеми із заготівлею огірка

Для цього є принаймні 2 головні причини: збільшення попиту з боку переробних підприємств та затримка у визріванні ранніх ґрунтових огірків, через холодну весну.

«Саме зараз погодні умови для огірків аж ніяк не гірші, ніж звичайно у цей період, але  визрівання ранніх огірків таки відбувається з великою затримкою саме через холодну весну, тому сьогодні зібрано в середньому на 35-40% менше огірка, ніж зазвичай, станом на другу  половину липня. Сталося це переважно внаслідок аномально холодної весни. Саме тоді розвиток рослин втратив “швидкість”, загальмував. В деяких господарствах огірки більш пізнього висіву навіть обішли у визріванні ранні огірки, що є досить нетиповим явищем. А от попит з боку переробних підприємство помітно збільшився, і це суттєво підтримує ціни –  розповідає Вадим Дудка, директор ООО «Агроаналіз».

Як стало відомо «Інфо-Шувар», в минулому році у другій половині липня, огірки теж коштували десь  6-8 грн/кг (0,21-0,28 EUR/кг), але тоді причиною було скорочення виробничих площ і слабка врожайність. В цьому році фермери навіть трохи розширили виробництво, втім, ціни майже не змінились і поки не поспішають знижуватись. Переробники кажуть, що такі ціни є зависокими для них,  втім  за даними «Інфо-Шувар, сьогодні консервні заводи погоджуються приймати огірок  «зеленець» по 4-7 грн/кг (0,13-0,23 EUR/кг), а ціни на корнішон сягають 10-12 грн/кг (0,33-0,4 EUR/кг). В попередні два роки  за таких умов більшість підприємств відмовлялись від закупівлі, деякі навіть заміняли огірок кабачком, який був в 2-3 рази дешевшим.

«Останні 2 роки консервні заводи мали досить суттєві залишки консервованого огірка на складах – це було наслідком  введення заборони постачання української консервації до Росії, – розповідає Тетяна Гетьман , експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – В цьому сезоні більшість заводів поновили закупівельну активність, саме тому, зараз  попит на ґрунтовий огірок вищій, ніж  в попередні два роки. Втім, саме за останні 2 роки відносини між переробником та фермером дуже зіпсувались, перш за все, знизився рівень довіри фермерів до консервних заводів. Навіть до  сьогодні,  переробні підприємства мають  заборгованість перед фермерами за сировину, яку отримали ще кілька років тому. Звісно, це не сприяло розвитку виробництва ґрунтового огірка в Україні і сьогодні обумовлює певні проблеми для консервних заводів із закупівлею огірка в поточному сезоні».

За даними  «Інфо-Шувар», сьогодні на найбільшому в Західній Україні оптовому ринку «Шувар» огірок пропонується по 5-7 грн/кг (0,17-0,23 EUR/кг) , на гуртових ринках України огірок пропонується за ціною 7-8 грн/кг (0,23-0,27 EUR/кг), за такою ж ціною продають огірки і на ринку «Столичний» у місті Києві.  На ринку «Нежданий» у Херсонській області, ціна за огірок перебуває на рівні 6-7 грн/кг (0,2-0,23 EUR/кг).

Перегляди: 20
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/konservni-zavody-v-ukrayini-mayut-problemy-iz-zahotivleyu-ohirka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати