Tempo950x100

Tempo300x100

Корми для ВРХ різко подорожчали

Корми для ВРХ різко подорожчали

Економіст ФАО Андрія Ярмак проаналізував, як змінився український молочний індекс упродовж останніх чотирьох місяців. Так, за даними фахівця, ціна на молоко за підсумками вказаного періоду знизилася на 6,7%. В той самий час кормовий концентратний мікс для корів подорожчав на третину – 32,9%, пише agro-business.com.ua

Саме цим, за словами Ярмака, пояснюється стурбованість фермерів-молочників. Так, найбільшою проблемою виробників молока був соняшниковий шрот. В 2018 році він подорожчав на 80,2%, наголошує Ярмак. Торік ціни на цю продукцію за вказаний період не змінилися взагалі. Відтак фермери шукають, чим можна замінити дорогий корм і надають перевагу фуражній пшениці. Вона за звітний період подорожчала найменше – на 6,3%. Також доступною на тлі шротів є кукурудза.

Традиційно найдорожчий корм – соєвий шрот. Одна тонну продукції для худоби подорожчала на 2,1 тисячі гривень.

Експерт наголосив, що корми впливають на якість молока, а отже є основним питанням для молочників. Відтак на тлі зниження молочного індексу ( мінус 13,3% за квітень) стає зрозумілою стурбованість Української асоціації виробників молока, пояснили в ФАО.

Ярмак також повідомив, що квітневе зниження УМІ стало найрізкішим падіння індексу за останні три роки.  Для порівняння  – торік у квітня УМІ знизився на 2,9%, в 2016му взагалі не змінився, а в 2015 навіть зріс в квітні на 7%.

У ФАО роблять висновки, що прибуткоість виробників молока нині є найнижчою за три роки. Наступний місяць також не гарантує припинення негативної тенденції.

За перші чотири місяці 2018 року виробники молока отримали на 8,2% менше прибутку, ніж за той самий період попереднього року. Якщо ж порівнювати прибутки з середніми за шість років за той самий період, то падіння прибутків також було відчутним – на 6,3%.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kormy-dlya-vrh-rizko-podorozhchaly
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати