Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде значним

Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде значним

Слід очікувати впливу пандемії коронавірусу на експорт української агропродовольчої продукції, наскільки він може впасти – складно припустити, однак удар буде значним, вважає гендиректор агрохолдингу ІМК, президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса.

“Наслідки коронавірусу для українського сільського господарства, як і для всієї української економіки, абсолютно непередбачувані. Про результати карантину мовою цифр можна буде говорити тільки тоді, коли буде розуміння, коли він завершиться”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

Ліссітса зауважив, що одна річ, якщо це 3-4 квітня, інша річ, якщо заходи безпеки щодо непоширення коронавірусу в Україні триватимуть і протягом квітня.

“За моїм прогнозом, саме так і буде, тому можна тільки припустити, що молочнотоварне виробництво, а також невеликі фермерські господарства з виробництва овочів, фруктів, ягід опиняться на межі виживання, деякі збанкрутують через зниження внутрішнього попиту”, – зазначив гендиректор ІМК.

Крім того, Ліссітса, говорячи про макроекономіку, зазначив, що системна світова рецесія, в яку впадуть найбільші економіки світу, за прогнозами провідних економістів світу, розпочнеться через два-три місяці.

“Тому слід очікувати впливу пандемії коронавірусу й на експорт вітчизняної агропродовольчої продукції”, – зауважив він.

Ліссітса зазначив, що наразі складно передбачити, наскільки може впасти світовий аграрний експорт, зокрема й український.

“Однак удар буде значним. Український аграрний експорт є значною частиною всього українського експорту – понад $20 млрд щорічно, й тому навіть падіння на 10%, 15% або 20% може становити до мінус $4 млрд валютних надходжень до державної скарбниці. А це досить істотний показник для нашої слабкої економіки”, – вважає він.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/koronavirus-vplyne-na-eksport-ukrayinskoyi-produkciyi-apk-udar-bude-znachnym
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати