Кожен третій буханець хліба виробляється нелегально

Кожен третій буханець хліба виробляється нелегально

Через процеси депопуляції, обсяг українського ринку хлібобулочних виробів (ХБВ) має стійку тенденцію до скорочення в натуральному вираженні. Тобто наше населення, яке скорочується, закономірно їсть хліба все менше, повідомляють аналітики Pro-Consulting.

Правда цьому сприяє ще й мода на низькокалорійне харчування, але вона не вносить в споживання ХБВ такий великий внесок, як зменшення кількості жителів країни. Крім цього, значний вплив на ринок робить існування тіньової складової. Згідно з даних Всеукраїнської асоціації пекарів кожен 3 буханець хліба виробляється нелегально.

Та й перманентне зростання цін на хлібобулочні вироби не сприяє споживчій активності на даному ринку. Причому, в минулому році подорожчання хліба вдвічі випередило офіційний рівень інфляції. Тому в грошовому вираженні обсяг ринку зростає.

Виробники виправдовують підвищення відпускних цін на ХБВ зростанням вартості інгредієнтів і енергоресурсів. Не дивно, що все більше українців воліють купити борошно, цукор, яйця, масло і самостійно приготувати випічку в домашніх умовах, доповнюючи цим неврахований тіньовий сектор ринку.

Багатші споживачі, які проживають у великих містах, формують попит на нетрадиційні види хліба – білковий, бездріжджовий, з різними добавками. За новими смаками випічки українці і гості країни йдуть в кафе, кондитерські, міні-пекарні, що мають гнучкий асортимент відповідно до переваг клієнтів.

Всі запити українців в сфері хлібобулочних виробів в основному задовольняються вітчизняними виробниками. Імпорт настільки незначний, що його частка майже не помітна в загальному обсязі ринку. У той же час, експорт українських ХБВ збільшується, і, хоч як це не дивно, головним покупцем нашого хліба є США.

Аналіз ринку хлібобулочних виробів в Україні показує, що основна маса виробників все ще зосереджена на випуску традиційних соціальних сортів хліба, частка яких становить 80% від загального обсягу. Преміальні і функціональні види займають 5% і 3% відповідно. Виявити справжні параметри ринку заважає наявність значного тіньового сегмента. Поєднання низькорентабельного виробництва з конкурентними перевагами тіньовиків ускладнює діяльність офіційних учасників ринку і перешкоджає модернізації виробництва.

Перспективними напрямками розвитку в даний час є виготовлення напівфабрикатів хліба і випічки для підприємств громадського харчування (фаст-фудів, кав’ярень, кафе та інших), а також пошук і освоєння нових експортних каналів.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kozhen-tretij-buhanec-hliba-vyroblyayetsya-nelehalno
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати