Кредити фермерам: кому буде складно отримати позику після запуску ринку землі

Кредити фермерам: кому буде складно отримати позику після запуску ринку землі

Таку думку висловив керівник із розвитку агропрограм та партнерства «Райффайзен Банк Аваль» Микола Волков, передає Агробізнес Сьогодні.

На його думку, процедура купівлі землі багато в чому залежатиме від нотаріусів. Так, один нотаріус може оформити лише вісім угод в день, тобто лише з вісьмома фізичними особами. Одна фізична особа зазвичай може володіти від 2 до 5 га землі. Кожна угода купівлі-продажу, якщо її завіряти поодинці, потребуватиме договору забезпечення. За попередніми прогнозами, вартість її становитиме від 2 до 4 тис. доларів.

«Для банку неефективно працювати з угодами на такі незначні суми. Їм цікаві угоди як мінімум на суму від 100 тис. грн, а ще краще від 500 тис. грн. Саме тому банківська логіка буде наступною: очікування від клієнта, що той принесе вже сформований земельний банк десь у межах 30 га, які завіряються одним договором забезпечення, і після цього банк надає фінансування, тобто кредитує», – каже Микола Волков.

«Райффайзен Банк Аваль» кредити на купівлю землі видаватиме на 5 років, найменша сума кредитування – від 100 тис. грн, бо оформлювати маленькі угоди та видавати менше не має сенсу для банківської установи. Мова йде про 5 років, тому що держава озвучила компенсаційну програму, яка буде діяти саме такий час. Відповідно, і весь ринок пристосовуватиметься до цього терміну.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kredyty-fermeram-komu-bude-skladno-otrymaty-pozyku-pislya-zapusku-rynku-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати