Криза у вітчизняній молочній галузі набирає обертів

Криза у вітчизняній молочній галузі набирає обертів

Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

«У 2019 році  виробництво вітчизняних молочних продуктів зменшилось на 5-6%. Причина – низка кризових явищ в молочній галузі. Сучасна криза є прогнозованим підсумком бездіяльності, що відбувається за роки незалежності з боку нашого уряду. Бо підтримка молочного скотарства в нашій країні була мінімальна. Щоб зупинити падіння виробництва молока, зниження споживання молочних продуктів – безумовно необхідний комплексний підхід», – коментує ситуацію голова Ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський.

За його словами, повинна бути якісна державна підтримка молочного скотарства, розрахована мінімум на 5 років.

«Вважаю, що необхідно надати фінансову допомогу власникам МТФ на збільшення поголів’я ВРХ та  ввести 50% компенсацію витрат. Також має відшкодовуватись вартість будівництва і модернізації молочнотоварних ферм, доїльних залів. Для розвитку молочного скотарства потрібно встановити обґрунтований рівень кількості  ВРХ на 100 га, – підкреслює він. –  Як на мене, у 2020 році мінімальні цифри необхідні для молочного скотарства це 100 млн грн на збільшення поголів’я, та 1 млрд грн на відшкодування вартості будівництва і модернізації».

Другий напрям, на підтримку якого має звернути увагу держава, – це переробна галузь.

 «Для переробників варто передбачити відшкодування вартості будівництва і реконструкції, також у п’ятирічному терміні. Окрім того, потрібна компенсація відсотків з інвестиційних кредитів, що використовуватимуться на модернізацію підприємств. У 2020 році потрібно передбачити 300 млн грн на компенсацію вартості будівництва, та 100 млн грн – на компенсацію відсоткової ставки інвестиційних кредитів», – зазначає він.

 За словами Вадима Чагаровського державна підтримка повинна бути не лише фінансовою, а й у вигляді певних рішень, які даватимуть змогу молокопереробним підприємствам ефективно здійснювати модернізацію.

«Так, наприклад, для цього необхідно скасувати сплату ПДВ при ввезенні імпортного обладнання, або хоча б відтермінувати виплату ПДВ на період амортизації цього обладнання. До того ж, з метою захисту українського ринку і підтримки молочної галузі, необхідно  ввести дзеркальні квоти з країнами ЄС.  Такі кроки для захисту вітчизняних виробників роблять всі цивілізовані країни світу. Наприклад, США ввели квоту на імпорт молочних продуктів в розмірі від 2% від всього ринку. Туреччина ввела тарифні обмеження на імпорт молочних продуктів мито від 20 до 180%. Також від держави потрібна допомога в сприянні просування нашої молочної продукції на експорт».

За словами експерта необхідно створити робочу групу з професійних об’єднань та розробити п’ятирічну національну програму розвитку молочної галузі України.

«Але якщо сьогодні не вживати дієвих кроків з порятунку галузі, то вже за кілька років український ринок заполонить імпортна продукція. І фактично ми, як споживачі, будемо розвивати молочну галузь європейських країн, а не власну. А така ситуація, у недалекій перспективі призведе до того, що багато підприємств не витримають конкуренції і закриються. Як наслідок  –  отримаємо скорочення робочих місць не лише у молочній галузі, а й у суміжних, і тут йдеться про сотні тисяч робочих місць», –  підсумував Вадим Чагаровський.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kryza-u-vitchyznyanij-molochnij-haluzi-nabyraye-obertiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати