Tempo950x100

Tempo300x100

Кризою у вітчизняному АПК жваво користуються закордонні конкуренти

Кризою у вітчизняному АПК жваво користуються закордонні конкуренти

Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України, передає УНН.

Зокрема, за рік імпорт продуктів з м’яса та риби зріс на 33%, молочних продуктів, яєць та меду — на 39%, борошномельної продукції — на 44%.

У структурі м’ясних товарів найбільше зріс імпорт свинини та яловичини — в середньому на 30%. Україна імпортує яловичину з Америки, а свинину — з Німеччини та Польщі.

У Верховній Раді негативні тенденції пояснюють кризою у вітчизняному агропромисловому комплексі, якою жваво користуються закордонні конкуренти.

“В Україні скорочено обсяги виробництва та переробки продукції по деяких позиціях. В першу чергу, це стосується молочної та м’ясної продукції. І це пов’язано із кількома причинами.

В результаті кризи виробництво молока стало збитковим, тому багато поголів’я худоби скорочено. Проблему посилить зараз заборона використання молока з приватних домогосподарств. Те молоко, яке ми почали завозити із Білорусі, воно дешевше власного виробництва.

Що стосується м’яса. Ті ж самі фактори: криза та АЧС, яка накрила більшу частину України. Ми скоротили радикально поголів’я свиней, виник певний дефіцит, сьогодні купити сало свиняче не так просто.

Натомість пожвавішали наші сусіди. Вони довгий час боялись, бо ми нарощували обсяги, зараз ми їх скоротили. І ЄС в цій ситуації зорієнтувався, підвищив підтримку експортну, у нас же взагалі експортна підтримка заборонена, а вони при вступі в СОТ погодили, що їм Росія зможе робити таку підтримку. Окрім внутрішніх дотацій, які в десятки разів вищі, ніж в Україні, вони ще додали експортну підтримку, і їхня продукція стала конкурентоспроможною на українському ринку”, — пояснив народний депутат, член аграрного Комітету ВР Леонід Козаченко.

Він додав, що такі тенденції у вітчизянному АПК насторожливі, оскільки йдеться про подальше існування українських виробників.

“Нам потрібно повернути статус, який ми мали. Для цього потрібно стабілізувати економіку, дати доступ до дешевих ресурсів середніх і довгострокових, за допомогою яких можна галузь тваринництва підняти на належний рівень, збільшити виробництво і сировини, і переробки — для цього нам треба близько 25 млрд дол. інвестицій. Звичайно, за рік-два цього не зробиш, але на перспективу треба думати, де взяти ці гроші”, — наголосив він.

Нагадаємо, минулого року значно здорожчав вітчизняний м’ясний кошик. Найдорожчою стала свинина, найдешевшою — курятина. Експерти переконані, що ціни на курятину у 2017 році вдалося втримати завдяки бюджетним дотаціям, які отримали від держави найбільші виробники “МХП” та “Авангард”. Проте у 2018 році обсяг цих дотацій скорочено вдвічі, тож ціни можуть різко піти вгору.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kryzoyu-u-vitchyznyanomu-apk-zhvavo-korystuyutsya-zakordonni-konkurenty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати