Tempo950x100

Tempo300x100

Китай інвестуватиме більше півмільярда доларів у розвиток українського садівництва

Китай інвестуватиме більше півмільярда доларів у розвиток українського садівництва

За даними асоціації «Укрсадпром» у сезоні 2016/17 років китайським садівникам вдалося зібрати 4,5 млн.т яблук. Для порівняння, у 2016 році обсяги виробництва яблук в Україні складали 1,1 млн.т, а у 2017 році  – 1 млн.т. Виникає питання: «Чому Китай на першому місці?».

Всім відомо, що китайці дуже працьовиті, але справа не тільки в цьому. У садах Китаю вирощують більше 150 видів плодових дерев. Кількість дикоростучих видів не менш 50, тому сортимент генофонду складає близько 500 видів. В лабораторіях біотехнологічних центрів на молекулярному рівні відбирають насіння яблунь з самою кращою генетикою. Генні інженерні лабораторії допомагають більш ефективно відбирати насіння проводячи ідентифікацію маркерного гену, що спрощує та прискорює відбір насіння з необхідними якостями. Таким чином визначається «ген стійкості», або інший, необхідний за якостями. Ранній відбір у лабораторії захищає від помилок у садах, коли виправити все вже фактично неможливо. Тому, спочатку майбутні яблуні ростуть у лабораторних умовах, а у результаті отримують дерева з високою врожайністю та стійкістю до хвороб та шкідників. Урожайність таких саджанців вища на 30%. Плодоносити такі саджанці починають за 3 роки, а на 4 рік дають повноцінний високий врожай. За рахунок цього старі сади постійно оновлюються. В Україні скорочуються площі промислових садів. Основною причиною є те, що у сільськогосподарських підприємств немає власного нагромадження на відтворення насаджень.
На території садів в Китаї проводять крапельне зрошення та спеціальний трубопровід для подачі добрив. Всі системи механізовані. Для того, щоб обробляти сад площею в 30 га, потрібно 5-6 робітників. Такій підхід дозволяє зменшити витрати на виробництво. Всі інноваційні технології в Китаї доступні багатьом фермерам. Ще одна цікава інновація, яка буде впроваджена у найближчі роки – це інтернет-спостереження, коли покупці у всьому світі будуть мати змогу спостерігати як зростають та в яких умовах вирощують продукт, що їх цікавить.

Одна з умов отримання якісного та підвищеного врожаю, це проведення запилення квіток пилком іншого сорту. Такого запилення, наприклад, потребує сорт «Фуджі», що є екзотичним сортом яблук, родом з Японії. Яблука цього сорту мають попит у всьому світі. З дерев, що мають бути сортозапилювачами, вручну збирають бутони, які не розкрилися та складають їх в приміщення з температурою +25°С …+28°С. Приміщення обладнані інфрачервоними лампами, завдяки яким пилок з бутонів висипається природним шляхом. Потім цей пилок змішують з водою, цукром та бурою. Цією сумішшю обприскують дерева, що потрібно запилити, у період цвітіння. При цьому методі запилення погодні умови та наявність комах – запилювачів не має значення. А для того щоб колір яблук був яскравим та плоди мали здатність тривалий час зберігатися, китайські садоводи використовують світловідбиваючу плівку. Її розстилають під деревами в період дозрівання плодів. Відбиваючись від плівки, сонячне світло висвітлює нижню частину крони, тому яблука набувають яскравого забарвлення, містять більше вітамінів та краще зберігаються. І таких «агрономічних хитрощів» Китай має велику кількість.
Китайський уряд вкладає величезні кошти у розвиток садівництва в КНР. Не тільки науково-дослідні установи, але й фермери постійно працюють над створенням нових цікавих сортів. Прикладом може бути сорт, отриманий технологією щеплення, який називають Чорним алмазним яблуком. Цей сорт є ексклюзивним, тому виробництво таких яблук обмежено. Продаються такі яблука в подарунковій упаковці по 6 – 8 штук.

Україна приваблює китайських інвесторів своїми землями сільськогосподарського призначення, тому що за даними Міністерства землі та природних ресурсів Китаю, не менше 20% земель КНР забруднені пестицидами та хімічними добривами, а світу потрібні екологічно – чисті продукти харчування. За даними асоціації «Укрсадпром» держкорпорація Китаю ChinaHaisumEngineering, протягом двох років буде інвестувати 515 млн. доларів у розвиток української галузі переробки плодів, будівництва фруктосховищ та виробничо-логістичних комплексів. Всього відібрано 18 проектів.

Для закладання яблуневих садів китайці використовують різні грунти, до числа яких входять ті, які мають недостатнє зволоження. Тому досвід китайських садоводів має велике значення для півдня України, а китайські проекти будівництва нових зрошувальних систем можуть кардинально змінити ситуацію в плодовій галузі регіону.

Джерело: agro-yug.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kytaj-investuvatyme-bilshe-pivmilyarda-dolariv-u-rozvytok-ukrayinskoho-sadivnyctva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Березня

    В Україні посилили вимоги до якості м’яса, молочних продуктів та ковбасних виробів, які постачатимуться для ЗСУ

    Чехія пропонує ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна

    Супермаркети показали, як змінилися ціни на рис, макарони та борошно у березні

    Український ринок масла вже не залежить від імпорту

    На частку українського транзитного зерна у Польщі припадає 10% – польські ЗМІ

    Ціни на українську соняшникову олію в портах досягли максимуму від початку сезону

    Ціни на м’ясо в Україні: скільки коштують курятина та свинина

    Бізнес зазнає збитків: затримки швидкопсувних товарів на кордоні збільшились до 7 діб

    18 Березня

    Майже 25 млн гривень виплатили 5 господарствам на сади і теплиці

    На Донеччині посівні площі після 24 лютого 2022 року зменшилася втричі

    БІЛЬШЕ НОВИН