Tempo950x100

Tempo300x100

Китайська корпорація ССЕС поскаржилася МінАПК на невиконання умов угоди ДПЗКУ

Китайська корпорація ССЕС поскаржилася МінАПК на невиконання умов угоди ДПЗКУ

Відповідний лист президента ССЕС Яна Цзин, спрямованого Міністерству аграрної політики і продовольства, має агентство “Інтерфакс-Україна”.

“З травня цього року через деякі зміни в керівництві ДПЗКУ, в результаті яких торговельні операції між сторонами майже зупинилася, нинішні обумовлені обсяги поставок зернових буде важко виконати. Почався збір зерна нового врожаю, і ми хотіли б закликати ДПЗКУ почати нову сезонну торгівлю зерновими в найкоротші терміни і докласти максимум зусиль для сприяння розвитку двосторонньої торгівлі”, – повідомляється в листі китайської корпорації.

У зв’язку з цією ситуацією китайська корпорація висловила надію, що Мінагропрод допоможе “закликати ДПЗКУ швидше повернутися до нормального перебігу ділової діяльності” з метою максимального збільшення річного обсягу торгівлі.

Крім того, для відновлення реалізації проекту компанія закликала дотримуватися принципу “унікального партнерства” між ДПЗКУ і CCEC.

“Тобто всі обсяги зернових і олійних культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, сої тощо), придбаних за кредитні кошти Ексімбанку Китаю, повинні продаватися CCEC або її дочірнім компаніям. CCEC відповідає за їхній продаж на міжнародному ринку (зокрема в Китаї). ДПЗКУ не може продавати сільськогосподарську продукцію на міжнародний ринок (зокрема на ринку Китаю) без отримання будь-якого письмового підтвердження від CCEC”, – наголошується в документі.

Як повідомило джерело, ознайомлене із ситуацією, китайська сторона припускає, що ДПЗКУ у формуванні експортних пропозицій на адресу CCEC виставляла явно невигідні або нереальні умови їх реалізації, щоб обійти принцип “унікального партнерства” і таким чином вести торгівлю самостійно.

Як повідомлялося, ДПЗКУ в 2016/2017 маркетинговому році (МР, липень-червень) із загального законтрактованого обсягу зернових (720 тис. тонн) поставила китайській корпорації ССЕС 702 тис. тонн.

ДПЗКУ за підсумками 2016 року скоротила чистий збиток майже в п’ять разів порівняно з 2015 роком – до 765,5 млн грн. Її чистий дохід від реалізації в 2016 році зріс на 5,6% – до 13,1 млрд грн.

ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій – лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові і круп’яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зернових. Зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

Держкорпорація в 2012 році домовився з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту $1,5 млрд, який планувалося використовувати на закупівлі зерна для їх експорту за торговельними угодами з КНР. Оператором з китайської сторони за цією угодою, розрахованою на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів (ССЕС).

Очікуваний загальний обсяг поставок зернових з України в рамках угоди, за інформацією Мінагропроду, становитиме 80 млн тонн (перший рік поставок за кредитним договором – 4 млн тонн, другий рік – 4,5 тонн, з третього року по 15-й – мінімум 5, 17 млн тонн).

Передбачалося, що в подальшому китайська сторона виділить ще $1,5 млрд на проекти зрошення і розвиток зернової логістики.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kytajska-korporaciya-sses-poskarzhylasya-minapk-na-nevykonannya-umov-uhody-dpzku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати