Китайська корпорація ССЕС поскаржилася МінАПК на невиконання умов угоди ДПЗКУ

Китайська корпорація ССЕС поскаржилася МінАПК на невиконання умов угоди ДПЗКУ

Відповідний лист президента ССЕС Яна Цзин, спрямованого Міністерству аграрної політики і продовольства, має агентство “Інтерфакс-Україна”.

“З травня цього року через деякі зміни в керівництві ДПЗКУ, в результаті яких торговельні операції між сторонами майже зупинилася, нинішні обумовлені обсяги поставок зернових буде важко виконати. Почався збір зерна нового врожаю, і ми хотіли б закликати ДПЗКУ почати нову сезонну торгівлю зерновими в найкоротші терміни і докласти максимум зусиль для сприяння розвитку двосторонньої торгівлі”, – повідомляється в листі китайської корпорації.

У зв’язку з цією ситуацією китайська корпорація висловила надію, що Мінагропрод допоможе “закликати ДПЗКУ швидше повернутися до нормального перебігу ділової діяльності” з метою максимального збільшення річного обсягу торгівлі.

Крім того, для відновлення реалізації проекту компанія закликала дотримуватися принципу “унікального партнерства” між ДПЗКУ і CCEC.

“Тобто всі обсяги зернових і олійних культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, сої тощо), придбаних за кредитні кошти Ексімбанку Китаю, повинні продаватися CCEC або її дочірнім компаніям. CCEC відповідає за їхній продаж на міжнародному ринку (зокрема в Китаї). ДПЗКУ не може продавати сільськогосподарську продукцію на міжнародний ринок (зокрема на ринку Китаю) без отримання будь-якого письмового підтвердження від CCEC”, – наголошується в документі.

Як повідомило джерело, ознайомлене із ситуацією, китайська сторона припускає, що ДПЗКУ у формуванні експортних пропозицій на адресу CCEC виставляла явно невигідні або нереальні умови їх реалізації, щоб обійти принцип “унікального партнерства” і таким чином вести торгівлю самостійно.

Як повідомлялося, ДПЗКУ в 2016/2017 маркетинговому році (МР, липень-червень) із загального законтрактованого обсягу зернових (720 тис. тонн) поставила китайській корпорації ССЕС 702 тис. тонн.

ДПЗКУ за підсумками 2016 року скоротила чистий збиток майже в п’ять разів порівняно з 2015 роком – до 765,5 млн грн. Її чистий дохід від реалізації в 2016 році зріс на 5,6% – до 13,1 млрд грн.

ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій – лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові і круп’яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зернових. Зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

Держкорпорація в 2012 році домовився з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту $1,5 млрд, який планувалося використовувати на закупівлі зерна для їх експорту за торговельними угодами з КНР. Оператором з китайської сторони за цією угодою, розрахованою на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів (ССЕС).

Очікуваний загальний обсяг поставок зернових з України в рамках угоди, за інформацією Мінагропроду, становитиме 80 млн тонн (перший рік поставок за кредитним договором – 4 млн тонн, другий рік – 4,5 тонн, з третього року по 15-й – мінімум 5, 17 млн тонн).

Передбачалося, що в подальшому китайська сторона виділить ще $1,5 млрд на проекти зрошення і розвиток зернової логістики.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kytajska-korporaciya-sses-poskarzhylasya-minapk-na-nevykonannya-umov-uhody-dpzku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати