Tempo950x100

Tempo300x100

Легалізація сімейних фермерських господарств: Рада підтримала проект змін Податкового кодексу

Легалізація сімейних фермерських господарств: Рада підтримала проект змін Податкового кодексу

“За” відповідний законопроект проголосували 253 народних депутата, повідомляє 112.ua.

Відповідно до пояснювальної записки, документ спрямовано на створення передумов для легалізації сімейних фермерських господарств.

“Також метою законопроекту є підвищення зацікавленості органів місцевого самоврядування в контролі над офіційним оформленням договорів оренди шляхом законодавчого встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за нерухоме майно, в тому числі земельні ділянки (паї), до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок”, – зазначили автори доопрацьованого документу.

Законопроект передбачає можливість селянам легалізувати свою діяльність і сплачувати єдиний податок, якщо вони працюють виключно в межах господарства, зареєстрованого відповідно до закону “Про фермерське господарство”; займаються виключно виробництвом с/г продукції, її переробкою і постачанням. При цьому працюють лише члени родини, інших людей не винаймають, а площа с/г угідь становить від 2 до 20 гектарів.

Документ також передбачає пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів фермерського господарства, у тому числі його голови (доплата ЄСВ за рахунок держбюджету протягом 10 років); встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за паї, до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зазначила, що автор основного законопроекту (№ 6490) передбачав обмеження обсягу продажу товарів для сімейних господарств сумою 1,5 млн грн. Однак у комітеті вирішили, що цього не треба робити.

“Люди на четвертій групі мають сплачувати податок як і юридичні особи, тільки ми їм маємо спростити все інше. Ми внесли багато змін, що такі особи, такі фермерські господарства не являються податковими агентами щодо членів свого господарства. Тобто, знімаємо все те навантаження по веденню такого фермерського господарства. Який фіксований податок – 0,95 % від нормативно-грошової оцінки землі. З яких 0,7 % іде в місцеві громади, 0,25 – в державний бюджет”, – пояснила Южаніна.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lehalizaciya-simejnyh-fermerskyh-hospodarstv-rada-pidtrymala-proekt-zmin-podatkovoho-kodeksu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати