Tempo950x100

Tempo300x100

Легковажні експерименти із плодоовочевим експортом загрожують іміджу всієї країни

Легковажні експерименти із плодоовочевим експортом загрожують іміджу всієї країни

Періодично в ЗМІ та на просторах соцмереж з’являються повідомлення про чергову спробу експортувати в цей регіон деякі види плодоовочевої продукції, пише Інфо-Шувар.

Експортні амбіції будуються на аграрному іміджі країни і, на жаль, в більшості випадків не враховують важливість вивчення специфіки вимог  потенційного покупця та конкурентного середовища на зовнішньому ринку. Тому, реальних  історій успіху в плодоовочевому експорті сьогодні  дуже мало, а компанії, які системно експортують в розвинуті країни свіжі овочі, фрукти та ягоди взагалі можна порахувати по пальцях. І саме керівники цих компаній вважають, що  експерименти із експортом повинні починатись із досконалого вивчення, насамперед, потреб клієнта та аналізу всього ланцюга поставок, а  відповідальність за виконання обов’язків перед європейськими покупцями повинні в рівних частинах розподіляти між собою і  виробник, і торгова компанія.

«Давайте будемо говорити відверто, Україна має не дуже гарні асоціації в країнах ЄС –  це, частіше за все,   корупція, Чорнобиль та війна. Втім, в останні роки розвинуті країни Європи  дійсно стали розглядати нас, як потенційного крупного гравця на плодоовочевого ринку ЄС і саме на цьому етапі дуже важливо не нашкодити нашому іміджу, який тільки створюється»,- розповів   Тарас Баштанник, керівник ТЗОВ «Українська ягода», під час виступу на другому Міжнародному форумі “Ягідництво та кооперація”.

Фахівець зауважив, що навіть такі делікатні види продукції, як м’які ягоди українські фермери вже навчились вирощувати за сучасними технологіями, а от продавати , на жаль, ще не вміють. Втім, пробіли в маркетингу, на рівні поодиноких виробників та постачальників псують імідж всієї країни.

«Серйозні  покупці в ЄС чи  Азії роблять висновки про можливості всієї країни дивлячись безпосередньо на постачальника. Тобто, будь-яка невідповідність специфікації чи невиконання обіцянки по обсягах лягає темною плямою на всю країну! Це дуже важливо усвідомлювати тим, хто зараз намагається  потрапити на ринок розвинутих країн за будь-яких умов, не дуже заглиблюючись у вивчення клієнта та самого процесу»,- каже   Тарас Баштанник.

Також експерт зробив акцент на тому,  що сьогодні тільки поодинокі українські виробники ягід можуть самостійно експортувати свою продукцію, більшість продукції фермери експортують через посередника, при цьому,  відповідальність виробника закінчується одразу після відвантаження продукція з поля.  Ця схема не може вважатись ефективною, відповідальність за якісну поставку виробник і постачальник повинні розподіляти в рівних частинах, до того ж і виробник, і експортер повинні навчитись чекати на гроші.

«Більшість українських фермерів звикли працювати  по передоплаті. З європейськими покупцями про це треба одразу забути, вони навпаки вимагають відтермінування і ти або погоджуєшся грати на цих умовах, або продовжуєш працювати на внутрішньому ринку, де конкуренція буде зростати, а ціни знижуватись досить швидко», – зауважив  фахівець.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lehkovazhni-eksperymenty-iz-plodoovochevym-eksportom-zahrozhuyut-imidzhu-vsiyeyi-krayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати