Tempo950x100

Tempo300x100

Лоббі «олійних правок»: депутати ігнорують вимоги аграріїв

Лоббі «олійних правок»: депутати ігнорують вимоги аграріїв

Верховна Рада вкотре проігнорувала вимоги вітчизняних сільгоспвиробників та не розглянула законопроект №7403-2, яким повертається відшкодування експортного ПДВ для сої та ріпаку, незважаючи на те, що документ був внесений у порядок денний.

Але на цьому депутати не зупинились. Згідно з даними Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), завтра, 4 квітня, відбудеться засідання парламентського комітету з питань податкової і митної політики, у ході якого із порушенням регламенту планується розглянути законопроект №7403-д, тобто доопрацьований комітетом законопроект №7403-2.

«Податковий комітет Верховної Ради вирішив завтра на своєму засіданні розглянути законопроект 7403-д, який в парламенті не зареєстрований і в найближчому часі зареєстрований не буде. Справа в тому, що депутати ще не приймали рішення ні про прийняття законопроекту №7403-2 у першому читанні, ні про його відхилення, ні про направлення його або альтернативних йому на повторне друге читання, що дало б податковому комітету підстави вносити свій доопрацьований текст», – зазначив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

Наскільки ВАР стало відомо, депутати пропонують зберегти відшкодування ПДВ лише для тих сільгоспвиробників, які самостійно експортують сою. Однак формувати корабельні партії сої для експорту можуть тільки дуже великі підприємства. Відповідно, олігархи продовжать отримувати відшкодування експортного ПДВ, а малі фермери будуть змушені продавати олійну культуру за заниженою ціною виключно на внутрішньому ринку.

«У результаті великий бізнес опиниться у подвійному виграші: свою сою він буде експортувати за світовою ціною і отримувати відшкодування, а фермерську сою – купляти за зниженою. Суть альтернативного законопроекту полягає в тому, щоб підтримати переробку виключно за рахунок малих фермерів, і звільнити від цього тягаря олігархів», – пояснює Соколов.

Нагадаємо, згідно зі змінами до Податкового кодексу, що вступили в силу з 1 січня 2018 року, відшкодування експортного ПДВ для сої буде скасовано з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року, а ріпаку – з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року.

Результатом скасування відшкодування ПДВ стане зниження закупівельних цін на олійні культури. Це, в свою чергу, призведе до збитків українських сільгоспвиробників і збільшить прибутки переробних підприємств, що належать великим вітчизняним олігархічним, а також міжнародним транснаціональним корпораціям.

За підрахунками ВАР, збитки малих та середніх аграріїв сягнуть понад 8 млрд грн. Зрештою, аграрії будуть вимушені скорочувати посіви даної культури, від чого постраждає уся вітчизняна аграрна галузь.

Для відновлення справедливості і повернення відшкодування ПДВ був розроблений законопроект №7403-2.

Даний законопроект підтримали 15 обласних рад, провідні експерти ринку та 22 депутати комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин. Його також позитивно оцінили агентство США по міжнародному розвитку (USAID), Американська Торгівельна Палата, Європейська бізнес асоціація, аграрні асоціації: ВАР, Аграрний союз, Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, а також ряд переробників, у тому числі лідер з переробки сої в Україні – агрохолдинг «Астарта».

Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів – це прояв податкової дискримінації та порушення основного із принципів Податкового кодексу України, що передбачає рівність усіх платників перед законом. Крім того, дана норма є також грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Однак парламент впродовж кількох місяців блокував розгляд законопроекту №7403-2.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lobbi-olijnyh-pravok-deputaty-ihnoruyut-vymohy-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати