Tempo950x100

Tempo300x100

Лохина замінить полуницю в категорії найпопулярніших ягід у світі

Лохина замінить полуницю в категорії найпопулярніших ягід у світі

Однак, за словами галузевих експертів, для цього лохині потрібно буде дуже сильно подешевшати, адже різниця в цінах між цими ягодами залишається вельми значною, пише EastFrut.

Як зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), віра в майбутнє лохини ґрунтується на тому, що ця ягода прийшлася людям до смаку, добре зберігається і транспортується, укрім того, споживати її зручніше, ніж суницю садову. Також лохина є досить врожайною ягодою і може вирощуватися практично у всіх регіонах світу, як і суниця садова. Таким чином доступність цієї ягоди можна забезпечити цілий рік практично в будь-якій точці світу.

Однак суниця садова також не збирається здаватися, адже її глобальне виробництво поки що в кілька разів перевищує виробництво лохини. Крім того, вона відома практично всім споживачам в світі, в той час як лохину, навіть в розвинених країнах, споживає регулярно лише менше половини населення. Недавній Глобальний ягідний конгрес підтвердив, що всесвітня експансія лохини змусила селекціонерів ще активніше включитися в процес поліпшення конкурентних позицій суниці садової. Зокрема спілкування в кулуарах події показало, що в останні роки було виведено дуже багато сортів суниці садової з поліпшеними смаковими показниками.

Зокрема, в Нідерландах активно впроваджуються технології комп’ютерного програмування смаку суниці в процесі селекції нових сортів з прицілом на конкретні ринки збуту. Вчені вважають, що поліпшення смаку суниці при збереженні її транспортабельності, допоможе істотно поліпшити шанси цієї ягоди у війні за світове панування з лохиною. І всього за кілька років вдалося досягти значних успіхів.

Ці перспективні сорти суниці садової зараз вирощуються не тільки в найбільш розвинених країнах, де споживач готовий платити за ягоду високої якості, але і в країнах, що розвиваються. Так в 2019 році Україна внесла до реєстру сортів суниці шість дуже цікавих сортів від всесвітньо відомого консорціуму італійських розплідників CIV (Consorzio Italiano Vivaisti). Всі сорти, внесені до реєстру, вирізняються відмінними смаковими якостями, при цьому є досить транспортабельними і врожайними.

Цікаво відзначити, що прекрасні смакові якості у нових сортів суниці часто досягаються при менш ідеальних кліматичних умовах, що дозволяє розширювати ареал виробництво цих ягід. На відміну від лохини, суниця садова є менш глобальної ягодою – менший відсоток врожаю продається на експорт в свіжому вигляді. Цьому також сприяє широкий вибір сортів, що дозволяє знайти оптимальні варіанти для самих різних кліматичних умов, і ця тенденція в селекції буде й далі зберігатися.

На даний момент розвиток виробництва суниці садової в Україні істотно відстає від темпів розвитку виробництва лохини. Впровадження нових перспективних сортів може скоротити цю відстань, адже Україна знаходиться на кордоні з ЄС і може експортувати свіжу суницю в будь-яку країну Євросоюзу. Наприклад, відстань від західних регіонів України до Берліна в три рази менша, ніж від Уелви (Huelva), головного виробничого регіону суниці садової в Іспанії.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lohyna-zaminyt-polunycyu-v-katehoriyi-najpopulyarnishyh-yahid-u-sviti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати