Tempo950x100

Tempo300x100

Лучечко: наша горілка на полицях маркетів буде максимально належної якості

Лучечко: наша горілка на полицях маркетів буде максимально належної якості

Голова

Сьогодні Ви є виконуючим обов’язки ДП “Укрспирт”, і претендуєте поряд з іншими кандидатами, після проведення конкурсу, у разі перемоги, стати директором підприємства. Хто є вашими конкурентами і яким був шлях до керівництва “Укрспирту”?

Інформація щодо конкурентів є наразі закритою. І питання насправді не в цьому. Бо для держави в першу чергу важливо, щоб один із кандидатів був найкращим, від цього виграють всі. Стосовно моєї кандидатури – я працюю на цьому підприємстві більше 3 років, не тільки в апараті управління. Я починав свою кар‘єру на підприємстві з виробничого майданчика. Добре розуміюся на структурі ДП «Укрспирт»: які складнощі є на місцях у виробництві. Працюючи в апараті управління, я означив проблеми, які слід вирішувати на цьому щаблі. Тому, коли звільнилася посада управлінця, наша велика профспілкова організація рекомендувала мене на посаду тимчасово виконуючого обов‘язки ДП.

 

Пріоритети

Що Ви вважаєте основними завданнями керівника державного підприємства, на чому ґрунтується Ваша діяльність на чолі ДП “Укрспирт”?

Існує три стовпи, на яких тримається будь-яке підприємство. Першим з них є люди, другим – фінанси, третім – енергоефективність і модернізація. Стосовно перших кроків, які я планую здійснити на посаді – повне перезавантаження комерційного правління. Упродовж жовтня мені вдалося зробити всю систему закупівель максимально прозорою, наразі 98% усієї продукції, яку закупає ДП “Укрспирт”, відбувається через систему “Prozorro” i “Smart Tender”. Звичайно, що стосується дохідної частини, основним джерелом наповнення фінансами підприємства є ціна на продукцію, яку ми реалізовуємо. Основними нашими партнерами є горілчані компанії, продукція орієнтована на внутрішній ринок, тому для нас надзвичайно важливим є ціноутворення, яке впливає на кінцевий результат – прибуток. Окрім того, діагностуються преференції, які мали певні постачальники, – чи дійсно вони виправдали отримані знижки і були більш вигідними для “Укрспирт”. В результаті діагностики правління ДП перегляне договори, які чинні до кінця року і обиратиме постачальників з огляду на дійсну і доведену користь для підприємства.

Також активно працюємо над покращенням іміджу нашого підприємства, за останні роки “Укрспирт” дещо втратив свій статус, і наразі моя команда активно працює над його відновленням. Ми стали абсолютно відкритими до медіа, даємо інтерв’ю, пояснюємо незрозумілі аспекти, обґрунтовуємо свою позицію – наші двері завжди відчинені. Але найкращим доказом змін на підприємстві є демонстрація якісної роботи, новий курс підприємства в першу чергу підтверджений позитивними змінами на всіх щаблях його діяльності.

 

[[{“fid”:”224333″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

 

Виробництво

Розкажіть про особливості виробництва у спиртовій галузі.

Підприємства спиртової галузі на своєю природою орієнтовані на переробку сировини, це те, що дає можливість створити додану вартість всередині країни. Якщо ми говоримо, що Україна стала експортно орієнтованою (в плані зерна), є такі позиції, які не потрапляють на експорт (залишки, повернення, фуражний тип сировини) – компанії спиртової галузі мають потужності для переробки цих типів продукції, і можуть отримувати додатковий прибуток на внутрішньому ринку.

Окрім того, підприємство своїм кінцевим продуктом може отримати не тільки спирт, а й перероблену післяспиртову барду. Це високоякісний білковий продукт, який за правильної переробки, стає експортно орієнтованим товаром. У фінансовому плані на 2018 рік закладені кошти на покупку обладнання, яке дасть можливість виробляти новий продукт.

Ми кооперуємо наше виробництво з усіма видами фермерських господарств, в нашому активі багато дрібних фермерів, які територіально наближені до потужностей “Укрспирт”, і їм дуже вигідно постачати сировину нашому підприємству без посередників, ми намагаємося підтримувати дрібних фермерів. Але по суті, підприємству все одно, хто є постачальником сировини. Для нас важливою є ціна і якість цієї сировини.

 

Споживання

Чи багато українці споживають горілчаних напоїв, як це впливає на здоров’я нації?

Українці дійсно вживають велику кількість спиртових напоїв. І контроль за споживанням спиртових напоїв має лягти на функції держави, тому що з одного боку – це наповнення бюджету, а з іншого – надмірне вживання алкогольних напоїв шкідливо впливає на здоров’я нації, і в результаті державі доводиться вкладати додаткові кошти в медицину, щоб людей оздоровлювати. Але найбільшої шкоди здоров’ю завдає неякісний алкоголь, який сьогодні, на жаль, присутній на ринку. І з цим в першу чергу потрібно починати активно боротися. Основним завданням держави є контроль за тим, щоб ті підприємства, які виробляють горілчані вироби, виробляли якісний продукт без жодних домішків, адже саме вони наносять основну шкоду здоров’ю, а подекуди призводять до смертельних наслідків. Розповсюдження чорного ринку пов’язане з тим, що ментально наші люди шукають щось дешевше, але як правило, це “дешевше” є набагато гіршої якості. Підняття акцизів, звісно, не є панацеєю, але подорожчання спиртової продукції, якщо воно зумовлене покращенням її якості, а також вироблено на підприємстві із державною формою власності, може позитивно вплинути на економіку країни та здоров’я нації.

Невеликий анонс: у планах ДП “Укрспирт” є відновлення виробництва власної продукції. І якщо наша горілка буде на полицях маркетів, вона буде максимально належної якості. “Укрспирт” має право власності на багато торгових марок. Наразі проведено аудит технічного стану майданчиків, які займалися розливом продукції. Слід константувати, що багато горілчаних цехів, особливо тих, що мали хорошу локацію, були знищені. Але є й ті, які лишаються у належному стані, і за якісного господарювання та інвестицій, знову можуть запрацювати. Наприклад, Луцьке підприємство ДП “Укрспирт”, кошти на реконструкцію якого також закладені в бюджет 2018. Ми тільки анонсували можливе відновлення власної готової продукції, як у фірмових магазинах одразу почали питати: “де ж ця державна горілка?”. Запит на державний продукт у суспільстві є, тому, думаю, наші готові вироби незабаром будуть належним чином оцінені українським споживачем.

 

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

 
Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/luchechko-nasha-horilka-na-polycyah-marketiv-bude-maksymalno-nalezhnoyi-yakosti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати