Tempo950x100

Tempo300x100

Лише висока врожайність стримає продовольчу інфляцію

Лише висока врожайність стримає продовольчу інфляцію

Згідно з інфляційним звітом Національного банку України, протягом наступних двох років очікується ріст цін на сировину й продовольчі товари. За прогнозами, ріст складе 2-5%. І лише висока врожайність може стати фактором, що стримає продовольчу інфляцію, повідомляє РБК.

За підсумками минулого року, фрукти стали тією категорією продуктів, що подорожчали найбільше. Зокрема, вони додали в ціні 34,5%, овочі здорожчали майже на 25%. Цьому передував неврожай через весняні заморозки й засилля імпортної продукції. Цього року сезонне підвищення цін на овочі прийдеться на січень-березень. Ціни почнуть знижуватися лише після збору урожаю, зазначає Олександр Ткачов, начальник відділу аналізу ринків Pro-Consulting.

Другі серед лідерів здорожчання – м’ясо й м’ясна продукція, що додала в ціні 30%. Цей факт пов’язують із нарощуванням обсягів експорту й дефіцитом на внутрішніх ринках. Друга суттєва причина високої ціним – зниження пропозиції яловичини на внутрішньому ринку через зменшення поголів’я великої рогатої худоби, свинини – через спалахи африканської чуми.

Зростання ж ціни на курятину спровокував ріст інших видів мяса. «Споживачі переходять на дешеву курятину через зростання ціна на свинину і м’ясо ВРХ», – каже Ткачов. Він прогнозує й подальший ріст ціни на м’ясо через зниження поголів’я й витрати на утримання худоби.

За 2017 рік на 11% подорожчав хліб. Ріст ціни спостерігатиметься й на початку 2018-го. Яйця за минулий рік додали в ціні на 21%. На новорічні свята їхня ціна була стабільно високою, утім варто очікувати падіння ціни приблизно на 5 грн.

Молоко утримуватиме лідерство зі збільшення ціни – через сезонний фактор й нестачу сировини для переробки. До всього, м’ясо-молочна продукція дорожчатиме через підвищення ціни на ресурси, корми й логістику.

До слова, за інформацією НБУ, торік найбільше подорожчали баклажани – на 207%, кавуни – на 150%, кабачки – на 120%.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 18
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lyshe-vysoka-vrozhajnist-strymaye-prodovolchu-inflyaciyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати