Tempo950x100

Tempo300x100

Листопадовий цінопад: що подешевшало на прилавках

Листопадовий цінопад: що подешевшало на прилавках

В Україні у ціні впали цукор, гречана крупа, соняшникова олія, овочі з борщового набору. Експерти пояснюють це надлишком пропозиції і погодою, яка потребує великих витрат на зберігання коренеплодів. І прогнозують, що цінопад на ці товари триватиме ще максимум три тижні – до середини грудня.
 

Подешевшало

Як видно з останніх даних Держслужби статистики і моніторингу “Сегодня” цін на продринку і в великих торгових мережах, найбільше зниження цін – на цукор і гречку.

Так, “пісок” на вагу подешевшав за два місяці на 25% – з 16-16,5 грн/кг до 12-12,25. Гречана крупа подешевшала на 22% – з 23-23,5 грн/кг до 19-19,3 грн, а в магазинах економсегменту її можна купити навіть по 16 грн за кіло. Стала доступнішою і соняшникова олія – від знижок в 4-5% на літрі (1-2 грн) до 25% за виявленою “Сегодня” акцією (при покупці трьох літрів ще 1 л – за 1 коп.).

З борщового набору, за даними Держстатистики, найбільше знизилися ціни на капусту (в середньому на 1,7 грн/кг, або до 4,17 грн за кг), морква (на 1,5 грн/кг, або до 6,38 грн за кг) і цибулю (на 1,4 грн/кг, або до 5,02 грн за кг). Картопля подешевшала трохи – на 70 коп/кг, або до 5,78 грн за кг. І тільки буряк залишилася в тій же ціні – в середньому 5,38 грн/кг.

Виробники і експерти

Падіння цін на цукор фахівці пояснюють його надвиробництвом – за інформацією асоціації “Укрцукор”, всі цукрові заводи зварять цього сезону 2 млн т цукру. З 2016 року було 1,6 млн т, що відповідає внутрішньому споживанню, плюс близько 500 тис. т перехідних запасів на складах.

Також, за словами директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціни на цукор впали за рахунок великої пропозиції – заводи готові продати його дешевше, але отримати живі гроші для погашення кредитів і виплати зарплати співробітникам.

“Зараз ціни на цукор у нас нижчі за світові на 1,5-2 грн/кг, але до січня вирівняються. Ціни на гречку були завищені на хвилі минулорічного дефіциту майже вдвічі, до 35 грн/кг, тепер через зниження попиту і гарного врожаю вони падають. Овочі дешевшають, оскільки багато господарств розпродають їх з полів (морква, буряк. – Авт.), щоб не витрачатися на перевезення, закладку на зберігання”, – пояснив нам Дорошенко.

За словами експерта аграрного ринку Федора Рибакова, одночасно знизився попит на овочі і коренеплоди з боку населення, яке вже зробило запаси в вересні-жовтні, вважаючи, що дешевше не буде.

“Через два-три тижні, коли похолодає, зниження цін припиниться, виробники закладуть коренеплоди на зберігання, і до січня складові борщнабора подорожчають на 1,5-2 грн/кг”, – упевнений Рибаков.

Новорічні сюрпризи: ікра і цитруси

Поки українці готуються до Нового року, скуповуючи шпроти і шоколад, експерти обіцяють не тільки подорожчання овочів, але і здешевлення цитрусових і делікатесів.

“Якраз збирають урожай цитрусових, тому в грудні в Україні завжди ціни в роздробі падають на них на 20-30%, або на 10-12 грн/кг, – нагадав президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Через те що українські яблука, які цього року гарно вродили, коштують удвічі дешевше за швидкопсувні банани, попит на банани підупав, і торгівля змушена знизити ціни з 26-28 грн/кг до 22-24. Але найголовніше – це “цінопад” на червону ікру, розфасовану в Україні. Ікри в бочках завезли багато, попит невеликий й, про що говорить нав’язлива телереклама, а товар швидко псується, тому перед Новим роком можливі знижки до 90-100 грн за 120-140-грамову баночку”.

“Перед Новим роком очікуйте серйозних акцій і розпродажів на червону ікру, але якими вони будуть, поки сказати складно”, – підтвердив нам топ-менеджер однієї з торгмереж Володимир Молчанов.

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/lystopadovyj-cinopad-shcho-podeshevshalo-na-prylavkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН