Tempo950x100

Tempo300x100

Майбутнє АПК у точному землеробстві та виробництві еко-продукції

Майбутнє АПК у точному землеробстві та виробництві еко-продукції

Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, коментуючи здобутки аграрної науки за 100 років, повідомляє прес-служба НААН.

Він повідомив, що наукові розробки дозволяють подвоювати виробництво сільськогосподарської продукції кожні 15–20 років. Відтак в Україні за роки незалежності урожайність зернових збільшили майже в два рази. У тваринництві надій на корову з 3,6 тис. літрів досяг 6,5 тис. літрів у середньому. «Це ті ж самі породи та сорти, але селекціонери постійно їх удосконалюють. Це дуже кропітка робота. Ще 5–10 років тому ми говорили про 50–60 млн тонн зерна, цього року Україна, за прогнозами, збере врожай на рівні 70 млн тонн. Я думаю, що буквально в найближчі 10 років Україна буде вирощувати 100 млн тонн зерна в цілому», — наголосив Ярослав Гадзало.

На його думку перспектива аграрної науки в Україні  за органічним виробництвом продукції, розвитком фермерства і точним землеробством. Це пов’язано зі стрімким розвитком IT, космічних технологій із можливостями визначення якості ґрунтів, вологозабезпечення тощо. Надважлива роль відведена системам зрошення для Півдня України, осушення Поліської зони і загалом ефективного регулювання водного режиму.

Зробити такий сценарій можливим для сільського господарства в Україні здатна стратегія комплексного розвитку, яка передбачатиме сівозміни, добрива, системи захисту і вологозабезпечення, інноваційний розвиток. Велике значення має кадровий потенціал галузі. Наразі в структурі НААН працюють 1235 молодих науковців, із них 17 — докторів наук, 325 — кандидатів наук, майже 500 навчаються у докторантурі та аспірантурі. І хоча державним роботодавцям складно конкурувати за кадри з приватним бізнесом, інтерес молоді до аграрної науки є.

«У комплексі це матиме відповідний ефект. Я думаю, що сільське господарство в Україні через 100 років — це, у першу чергу, точне землеробство, екологічно чиста продукція з мінімальними витратами енергоресурсів і використанням останніх досягнень науки та техніки», — сказав Ярослав Гадзало.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/majbutnye-apk-u-tochnomu-zemlerobstvi-ta-vyrobnyctvi-eko-produkciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати