Tempo950x100

Tempo300x100

Майже 90% українських виробників обманюють покупців про фактичний склад своїх продуктів

Майже 90% українських виробників обманюють покупців про фактичний склад своїх продуктів

У зв’язку з цим, контроль за дотриманням вимог до маркування продуктів харчування необхідно посилювати. Так вважає професор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко. Про це вона повідомила в особистому блозі, передає УНН.

“Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, який був прийнятий в Україні ще п’ять років тому, зобов’язує вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовуються рослинні олії в натуральному вигляді, або рослинна олія гідрогенізована. Так, як це відбувається в Євросоюзі. Регламент зобов’язує вказувати наявність і транс-ізомерів жирних кислот. У нас же, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються”, – зазначила вона.

Також, за словами Сидоренка, недобросовісні виробники часто обманюють споживачів, вказуючи на етикетках інформацію тільки про наявність рослинних жирів, приховуючи при цьому, що мова насправді йде про транс-ізомери жирних кислот.

“Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні – замінник какао-масла. Звісно, що фахівці розуміють, що йдеться про гідрогенізовані жири, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують – рослинна олія. А на практиці мова про транс-ізомери жирних кислот”, – розповіла експерт.

Для фальсифікації молочної продукції найчастіше використовують пальмову олію. Обсяги її імпорту в Україну за останні два роки побили всі рекорди.

У БПП та Опоблоці вже заявили про готовність обмежити використання пальмової олії в Україні на законодавчому рівні.

Радикали, в свою чергу, навіть зареєстрували відповідний законопроект.

З цього приводу свою думку висловив депутат Тригубенко. Він пояснив, що тотальна заборона використання пальмової олії в продуктах харчування може спровокувати подорожчання кінцевих товарів, проте, за його словами, це логічно, тому що “пальмою” замінюють сьогодні натуральні тваринні масла, чого категорично не можна допускати.

“Щодо законопроекту про заборону – не дивлячись на всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба”, – вважає політик.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/majzhe-90-ukrayinskyh-vyrobnykiv-obmanyuyut-pokupciv-pro-faktychnyj-sklad-svoyih-produktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати