Tempo950x100

Tempo300x100

Майже половина злиттів і поглинань довелось на АПК

Майже половина злиттів і поглинань довелось на АПК

Такі результати дослідження консалтингової компанії KPMG, передає НВ Бізнес.

Зазначається, що загальний обсяг ринку злиттів і поглинань збільшився на 37% до $1 млрд, а кількість угод зросла до 67, що більше на 22% порівняно з попереднім роком. При цьому майже половина злиттів і поглинань припало на аграрний сектор, частка якого склала 44%.

«Інвестиції в цей сектор як для іноземних інвесторів, так і для локальних, пов’язані з меншими валютними ризиками в зв’язку з експортною виручкою, а також забезпечують порівняно високу прибутковість на капітал», – пояснює Дмитро Мусатов, керівник відділу корпоративних фінансів KPMG в Україні. За його прогнозами, аграрний сектор залишиться привабливим для інвесторів ще багато років.

Найбільшою угодою на ринку M&A торік стала покупка компанією «Кернел» Андрія Веревського 100% холдингу «Українські аграрні інвестиції», що належала російській групі Onexim. Сума угоди склала $155 млн.

Також влітку «Кернел» придбав 100% компанії «Агро Інвест Україна» у сербського бізнесмена Міодрага Костича за $43 млн. Після придбання активів компанія стала найбільшим землевласником в Україні із земельним банком понад 600 тис. га.

До найбільших угод в агросекторі також можна віднести продаж кримських активів холдингом «Миронівський хлібопродукт», що належить Юрію Косюку. «Кримська фруктова компанія», «Дружба Народів Нова» та «Дружба Народів» були продані за $78 млн. Ім’я покупця не розголошується.
Крім того, Олександр та Галина Гереги придбали 75% акцій 10 аграрних підприємств у міжнародного трейдера Glencore. Сума угоди склала $55 млн.

Мусатов зазначає, що більше половини угод складають покупки в середині країни. Дві третини покупок компаній контролюють українські бізнесмени. Приміром, в Європі частка внутрішніх угод істотно менша, а в США складає понад 56%.

Зазначимо, що обсяг українського ринок злиттів і поглинань в 4 рази нижчий, ніж в середньому у світі та менше однієї десятої від ринку США або Великобританії.

Нагадаємо, з початку 2018 року світовий ринок M&A побив 18-річний рекорд та вже досяг $1 трлн.

На думку Мусатова, ринок злиттів і поглинань в Україні буде тісно пов’язаний з розвитком інноваційних технологій, які можна застосовувати в різних галузях. До ризиків для інвесторів в українські компанії експерт відносить швидке проведення реформ, втручання державних органів влади у діяльність компаній, неефективну судову систему та низький рівень захищеності міноритарних акціонерів.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/majzhe-polovyna-zlyttiv-i-pohlynan-dovelos-na-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати