Tempo950x100

Tempo300x100

Максим ШКІЛЬ: Тарифи УЗ наблизилися до цін приватного парку і це дозволило купувати власний рухомий склад

Максим ШКІЛЬ: 
Тарифи УЗ наблизилися до цін приватного парку і це дозволило купувати власний рухомий склад

Цю проблему для своїх клієнтів вирішує Перша логістична компанія. Про шлях українського зерна в порти, проблеми Укрзалізниці та формування власного парку вантажних вагонів  розповідає власник Першої логістичної компанії Максим Шкіль.

Максиме Вікторовичу, добрий день. Щоб не говорити одразу про роботу, розкажіть, як стартував сьогодні ваш день? З чого він починається зазвичай?

– Першою у нашій сім’ї прокидається донька Емілія і тоді вже будить всіх нас. На 8 ранку я йду на тайський бокс, який відвідую 4 рази на тиждень. Після тренування – починаю займатися робочими питаннями. 

У дні вільні від боксу ми проводимо сімейні сніданки разом з дружиною і двома доньками.  Це дуже цінний для нас усіх час. Сьогодні, наприклад, був такий сімейний сніданок. 

Чому саме тайський бокс?

– Бо він функціональний. Під час тренування працює багато м’язів.  Після занять з’являється стільки сил і бадьорості, що вистачає на цілий день активної роботи. Мені спорт допомагає впоратися з негативом і зосередитися на головному.

Ви часто працюєте в офісі чи, можливо, керуєте компанією віддалено?

– Коли перебуваю в Україні, зазвичай працюю в офісі. Якщо не на місці – комунікую з усіма віддалено, сучасні технології дозволяють це. Наприклад, якщо взяти Першу логістичну компанію, то вона має 10 представництв по всій країні. Тобто спілкування з ними і так здебільшого дистанційне.

Чи впускаєте ви роботу в свій простір, коли відпочиваєте?

– В мене є правило: я ніколи не турбую своїх працівників, якщо вони відпочивають. Але коли відпочиваю я, то все одно беру зріз по роботі.

– Перед цією зустріччю ми почитали вашу біографію. Вам неповних 35, у вас три вищі освіти і ступінь кандидата юридичних наук. Крім цього –  кілька успішних компаній, благодійний фонд і родина. Як вам вдається так розподіляти час, щоб встигнути все?

– Є така теорія, що все в своєму житті можна встигнути зробити за 20 відсотків свого часу. І я вважаю, що проблема з нестачею часу у багатьох пов’язана з невмінням планувати.
Наприклад, в мене мої поїздки заплановані на  рік-півтора вперед. Я розумію, куди рухається мій бізнес і мої компанії.

Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві. Наприклад, коли навчався в Академічній гімназії у Львові, то жив у районі Сихів. Щодня мені доводилося прокидатися о 6 ранку, добиратися пішки до зупинки автобуса, стояти в черзі, а потім їхати на навчання в інший кінець міста. Ще й просив водія зупинятися, щоб підібрати друга через три зупинки. Шлях з дому до гімназії тривав близько години. При цьому мій рейтинг був одним з найкращих на потоці і я встигав приділяти час іншим справам.

[[{“fid”:”452540″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”}},”attributes”:{“alt”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”,”title”:”Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Я навчився планувати свій час і досягати цілей ще в дитинстві

У вас все так чітко сплановано. А як же несподіванки і спонтанність?

– Я вважаю, що спонтанність – це непогано, але коли вона в роботі відсотків на 70, то це хаос. Адже за тобою стоять люди, які хочуть бачити і розуміти, куди рухається бізнес, до якого вони причетні, якому вони віддають свій час, знання і досвід. Прогнозованість – це шлях до успіху.

Незабаром в Україні починаються жнива і це є старт для активної роботи логістичних компаній, зокрема і вашої.  Вже визначилися, з ким працюватимете цього сезону? Які маркетингові активності плануєте?

– Ми працюємо з міжнародними і вітчизняними компаніями. Наприклад, американськими, які присутні на українському ринку з моменту заснування Першої логістичної компанії, та з усіма провідними зернотрейдерами і виробниками. Для нас важливо реалізувати покладені на нас обов’язки. Якщо ми бачимо, що впораємося, то беремося і доводимо справу до логічного завершення, інакше не починаємо. 

Щодо маркетингу в логістичному бізнесі – він не потрібний. Найкращий маркетинг – це коли ви виконуєте заявку клієнта. Робите це якісно і вчасно.

– Як задовго до початку сезону надходять заявки на перевезення?

– Великі компанії дроблять свої об’єми на 20-30 тис. тонн. З періодичністю раз в два  місяці проводяться тендери. Планування на рік не є виправданими, оскільки ринки і ціни на них змінюються. Вартість послуг сьогодні може бути однією, а в сезон може бути зовсім іншою. Проте часто трапляються випадки, коли тендер виграє компанія з поганою репутацією. Тоді замовник віддає перевагу дорожчій компанії, тій, яка виконує взяті на себе зобов’язання.

– Компанія працює на повну потужність чи навпаки – бракує клієнтів?

– Весь рухомий склад задіяний. Проблем з клієнтами немає абсолютно. Навпаки, на сьогоднішній день є дуже великий дефіцит вагонів.

– Чи відомо, куди і звідки будете транспортувати урожай-2018?

– У нас 80-90 відсотків урожаю транспортується в порти. Також є вивіз на Білорусь і західні кордони. Ми намагаємося працювати на вивіз в порти, бо в західних напрямках досить погана ситуація з тягою, наприклад, на Львівській залізниці. Якщо ми говоримо про власний рухомий склад і обіг вагонів, вона суттєво знижується, коли ми відправляємо вантажі на західні напрямки.

– Скільки тонн зернових ви перевезли минулого року і скільки плануєте перевезти цього року?

– Понад два мільйони тонн зерна ми перевезли минулого року. Цього сезону плануємо перевезти на 10-20 відсотків більше.

– Логістичним компаніям доводиться взаємодіяти з Укрзалізницею. Як вам працюється з монополістом?

– Наразі тарифи Укрзалізниці наблизилися до тарифів приватного парку, і це дає нам можливість купувати власний рухомий склад. Я вважаю, що керівництво Укрзалізниці нині робить правильні дії: перше –  закуповує новий рухомий склад; друге – запроваджує систему прозорого розподілення вагонів серед учасників ринку. 

– В чому суть сьогоднішніх проблем у системі залізничних перевезень, на вашу думку?

– Ми маємо справу з надбанням пострадянського простору. Основним заробітком Укрзалізниці є вантажні перевезення. Всім відомо, що пасажирські перевезення збиткові.

Справа в тому, що протягом багатьох років суттєві кошти вкладалися в ті речі, які не є основними для вирішення питань ефективної роботи Укрзалізниці. В результаті маємо проблеми, які поглиблювалися роками. Тому звинувачувати у ситуації, що склалася, лише одного керівника –  це помилка. Тим більше, примусити його вирішити усі накопичені проблеми одним днем не є можливим. На мій погляд, варто було б зосередитись на кількох речах: купівлі рухомого складу для вантажних перевезень, модернізації існуючої тяги та вдосконалення системи управління вантажними процесами. 

Наведу один приклад: ви маєте виробництво і вам потрібно відправити свою продукцію зі Львова в Одеський порт. Яким чином це відбувається сьогодні? Ви даєте заявку на 4-5 вагонів, але Укрзалізниця має дуже обмежену кількість рухомого складу, тому тривалий час ця заявка не виконується. І тут нарешті наступає день «Х», коли потрібні вагони приходять, надається тепловоз, формується состав.

Цей состав попрямує з Львівської залізниці до Одеської через Південно-Західну. І тут вдумайтеся: на кожному стику залізниць вантажний потяг отримує  інший тепловоз та іншу локомотивну бригаду. Так от, чому б не взяти один потяг з однією тягою (локомотивом), який проїде зі Львова до Одеського порту зі зміною тільки локомотивних бригад? Це б суттєво заощадило час та підвищило обіг вагонів.

Ще актуальне питання швидкостей, з якими слідує рухомий склад. На сьогодні технічна швидкість – близько 50 км/год. Звичайно, її треба підвищувати, на це впливає багато чинників: стан колій, зняття обмежень на багатьох ділянках руху, ефективне управління експлуатаційною роботою та справність тягового рухомого складу. 

– Узагальніть, будь ласка, основні проблеми логістичного ринку, з якими стикаються аграрії, трейдери та логістичні компанії в Україні?

– Якщо коротко, то це відсутність рухомого складу і тяги; недосконалість управління вантажними процесами – це має бути централізовано і управлятися всередині центрального офісу Укрзалізниці. І останнє – електрифікація та зношеність  колій.

– Ви згадали, що у приватних компаній з’явилася можливість закуповувати власні вантажні вагони. Перша логістична формує свій рухомий склад?

– Так, ми вже купуємо рухомий склад і маємо в планах продовжувати це робити. Перша логістична компанія уклала контракти з заводами на виготовлення і купівлю вагонів. І ми вже почали отримувати новий рухомий склад.

– Як вирішуєте проблеми з тягою?

– Звісно, сьогодні з тягою є гостра проблема. В цьому питанні ми працюємо з підрозділами Укрзалізниці. У нас створений диспетчерський центр, в якому працюють досвідчені спеціалісти. Тобто переміщення нашого рухомого складу – власного і орендованого – відбувається під контролем диспетчерського центру. 

– Які вагони ви закуповуєте? 

– Купуємо нові вагони українського виробництва. Вживані вагони не купуємо, оскільки в тих пропозиціях, які ми отримували, вартість б/у вагона –  біля 30 тис. дол., термін його експлуатації 10 років. Новий вагон коштує 60 тис. дол.і має термін експлуатації 25 років з можливістю пролонгації. Тому я вважаю економічно недоцільним купувати б/у вагони. Інвестувати економічно вигідніше та перспективніше у нові, хоча на початку це і виглядає суттєво затратніше.

[[{“fid”:”452541″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Перша логістична компанія уклала контракти з заводами на виготовлення і купівлю вагонів. І вже почала отримувати новий рухомий склад.”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Перша логістична компанія уклала контракти з заводами на виготовлення і купівлю вагонів. І вже почала отримувати новий рухомий склад.”}},”attributes”:{“title”:”Перша логістична компанія уклала контракти з заводами на виготовлення і купівлю вагонів. І вже почала отримувати новий рухомий склад.”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

Перша логістична компанія уклала контракти з заводами на виготовлення і купівлю вагонів. І вже почала отримувати новий рухомий склад.

– Чим відрізняються ваші вагони від вагонів Укрзалізниці? 

– Як я вже згадував, рухомий склад, який ми купуємо, – новий. Це багатокубові вагони. А більшості вагонам Укрзалізниці – понад 25 років. Різниця очевидна.

Пригадую, як ми працювали з рухомим складом Укрзалізниці на одному з наших підприємств – Бехівському гранітному кар’єрі. Тоді у штаті доводилося мати бригаду зварювальників, які перед завантаженням латали дірки у цих вагонах, щоб дорогою не розгубити частину щебеневої продукції. Тому важливо мати нові вагони, це гарантія стабільності і збереження вантажу.

– Але крім того, що вантаж може розгубитися, його можуть ще й викрасти. Є багато інформації про крадіжки. Як ви вирішуєте цю проблему і хто несе відповідальність перед вашими клієнтами, якщо частина товару все-таки не доїхала до порту? 

– Де-юре – це відповідальність Укрзалізниці. Де-факто – логістичної компанії. Мені невідомі випадки, коли Укрзалізниця компенсувала логістичним компаніям  втрати вантажу.  

На сьогоднішній день, від моменту, коли зерно завантажене на елеваторі  і до моменту, коли воно прийшло в порт, ми несемо стовідсоткову відповідальність перед клієнтом. Таку саму відповідальність Укрзалізниця має нести перед логістичними компаніями. 

До речі, Укрзалізниця ініціює багато нарад, спільних зустрічей щодо вирішення цих питань. Найбільш проблемна ділянка – це станція Колосівка, Одеської залізниці. Вона відома тим, що там систематично крадеться зерно. І ця ситуація не змінюється роками. 

Перша логістична компанія давно прийняла рішення співпрацювати з приватними охоронними компаніями. У нас були місяці, коли компанія по декілька мільйонів гривень втрачала через крадіжки. Ми завжди відшкодовуємо гроші за втрачений товар, інакше з нами б ніхто не працював. Наші клієнти не мають слухати про проблеми Укрзалізниці, у них своїх труднощів вистачає.

– Перша логістична працює лише з великими компаніями чи має справу і з фермерами? 

– По можливості ми стараємося нікому не відмовляти. Але потрібно розуміти, що власний рухомий склад має щоденні видатки, тому він має бути задіяний цілий рік. Коли є велика компанія і вона має обсяг перевезень на рік, то відповідно, при заключенні контракту, ми розуміємо, що питання цього рухомого складу закрите. Коли ми працюємо з дрібними замовниками, то змушені кожні 15 днів думати, куди відправити цей вагон. Тобто в якійсь невеликій частці ми, звичайно, працюємо з дрібними клієнтами, але в основному  – це великі компанії, бо з точки зору бізнесу так правильно. 

– Які плани Перша логістична має на майбутнє?

– У 2018 році Перша логістична компанія міцно стала на ноги, вона є стабільною і прогнозованою. Зараз вона працює так, як я це бачу: купує власний рухомий склад, збільшує кількість вагонів в управлінні та розвиває нові напрямки, зокрема трейд зернових. 

– Що для вас неприпустимо в бізнесі і в житті?

– Мене дратує нещирість. Не люблю інтриганства. Я його не сприймаю в своїх компаніях. Навіть якщо людина дуже цінна для компанії, але вона є інтриганом, ми стовідсотково розстанемось з нею, адже атмосфера в колективі є дуже важливою. Я прагну створювати енергію синергії – це багато факторів, які поєднуються в одне ціле: бажання людини працювати, взаємодіяти з колективом, втілювати спільні ідеї і підтримувати загальні цінності.

[[{“fid”:”452543″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”У 2018 році Перша логістична міцно стала на ноги, компанія є стабільною і прогнозованою”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”У 2018 році Перша логістична міцно стала на ноги, компанія є стабільною і прогнозованою”}},”attributes”:{“title”:”У 2018 році Перша логістична міцно стала на ноги, компанія є стабільною і прогнозованою”,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

У 2018 році Перша логістична компанія міцно стала на ноги, компанія є стабільною і прогнозованою

– Яке ваше улюблене місто у світі?

– Львів! 

– Останнє і може трохи дивне питання – чиї номери стоять на кнопках швидкого виклику вашого мобільного телефону?

– В мене немає кнопок швидкого виклику в телефоні. Проте я вважаю, що є речі, які, незважаючи на велику зайнятість, не можна відкладати. Це спілкування з батьками і час, приділений сім’ї і дітям. 

Спілкувалася Вікторія Вітер

 

Перегляди: 25
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/maksym-shkil-taryfy-uz-nablyzylysya-do-cin-pryvatnoho-parku-i-ce-dozvolylo-kupuvaty-vlasnyj-ruhomyj-sklad
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати