Tempo950x100

Tempo300x100

Малі фермери “в законі”: як нові зміни вплинуть на український агросектор

Малі фермери “в законі”: як нові зміни вплинуть на український агросектор

В Україні вкрай складно наростити частку такої продукції, так як більшість фермерів не має офіційного статусу. Це закриває їм доступ як до кредитування, так і до експорту своєї продукції у країни Євросоюзу, пише НВ.

Проте таку ситуація може змінити закон про стимулювання розвитку фермерства, який нещодавно підписав президент України Петро Порошенко.

Сімейні господарства, які працюють на своїй землі, отримають офіційний статус фермерів, що дозволить легально продавати їх продукцію. Також при сплаті внесків до Пенсійного фонду держава упродовж десяти років компенсуватиме від 10 до 90% цих коштів.

Крім того, цей закон дасть можливість фермерам стати повноцінними учасниками ринку.

“Це означає, що він може бути повноцінним суб’єктом з усіма юридичними правами, що, відповідно, дає можливість заключати договори, бути повноцінним контрагентом. Крім того, це дає можливість сплачувати єдиний соціальний внесок і не просто залишатись у повітрі, а також потім претендувати на пенсію”, – пояснив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Слободяник.

Тим не менше, для успішного розвитку фермерства в Україні самого закону замало. Потрібні й інші кроки з боку держави.

За словами Слободяника, на сьогодні фермерство розвивається не завдяки державній підтримці, а всупереч – якщо на початку років незалежності було понад 40 тис. фермерських господарств, сьогодні вони скоротились до майже 35 тисяч.

Партнер Kreston GCG Артем Ковбель вважає, що держава має надати певні пільги, дотації, як це відбувається в інших країнах, де держава стимулює розвиток фермерських господарств.

“Це просто, якщо скористатися допомогою пільгових фінансових програм, також і державних банків, яка полягає у виділенні певних субсидій на розвиток фермерського господарства”, – відзначив він.

Як розповів Слободяник, спочатку у фермерів був відібраний так званий спецрежим податку на додану вартість, що був досить ефективним механізмом підтримки, так як фермери могли реінвестувати зароблені кошти.

Крім того, він відзначив, що держава пообіцяла мільярд гривень підтримки фермерам, проте вони “не отримали жодної гривні з цього мільярду”.

“Більше того, було проведено нами соціологічне дослідження методом телефонного опитування. Тільки 13% фермерських господарств з тисячі опитаних фермерів по всій Україні подали документи. 58% фермери взагалі не подавали документи, бо не вірять у можливість державної підтримки”, – підкреслив Слободяник.

Для того, аби покращити умови для фермерів, насамперед потрібна правова підтримка в боротьбі з рейдерством.

Відкритим залишається лише одне питання – чи варто взагалі розвивати фермерство та надавати йому таку важливу підтримку.

У Мінагрополітики сподіваються, що після підписання закону частка українських фермерів зросте в загальному виробництві продукції мінімум до 15%. Крім того, фермери зможуть офіційно працювати та будувати прозорий бізнес в Україні.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/mali-fermery-v-zakoni-yak-novi-zminy-vplynut-na-ukrayinskyj-ahrosektor
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати