Tempo950x100

Tempo300x100

Малинова плантація окупиться за 4,5 роки

Малинова плантація окупиться за 4,5 роки

Між тим, потенціал малини значно більший, вважають експерти, пише landlord.ua

«Рівень споживання ягоди в Україні поки що вчетверо менший від середньоєвропейського», — зазначають в Pro-Consulting. Також на малину росте попит на міжнародному ринку.

Як підрахували в Pro-Consulting, створення підприємства з вирощування малини й порічок обійдеться приблизно в $300 тис. До 23% коштів підуть на закупівлю саджанців, ще 20% – на техніку, 18% – обладнання для обробки, заморозки та зберігання ягід, решта – на збір та доробку першого врожаю.

Згідно бізнес-плану, вирощений на 20 га урожай планується реалізовувати у свіжому вигляді на внутрішньому ринку, а також експортувати заморожені ягоди.

Ділянку рекомендують вибирати в сприятливих для вирощування малини й смородини місцях. Наприклад, червона смородина дуже чутлива до весняних заморозків, тому її небажано вирощувати в низині, де концентрується холодне повітря, та поблизу водойм. Важливо враховувати наявність транспортної інфраструктури. Найкращим буде місце неподалік великого населеного пункту.

При прогнозованому врожаї малини в 2,5 т/га і смородини в 6,5 т/га прибутковість підприємства складе 35%. Окупляться інвестиції за 4,5 роки.

За даними офіційної статистики, протягом 6 років площі насаджень малини в Україні практично не змінились. Незначне зниження відбулось із-за втрати АР Криму.

Водночас через падіння цін на ягоду фермери цьогоріч нарікають на невеликі заробітки.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/malynova-plantaciya-okupytsya-za-45-roky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати