Мексиканець вимагає від Coca-Cola $344 млн за використання його рецепту напоїв

Мексиканець вимагає від Coca-Cola $344 млн за використання його рецепту напоїв

Мова йде про права на напій, що містить речовину Gaba, яке, за деякими твердженнями, покращує роботу мозку, пише Інтерфакс-Україна.

Прокуратура Мехіко, яка перевіряла скаргу Х. А. дель Валле, прийшла до висновку, що Coca-Cola повинна відшкодувати бізнесменові збиток у розмірі $344,5 млн. В найближчі тижні офіс прокурора направить порядку топ-менеджерам Coca-Cola в Мексиці.

Суду належить вирішити, чи варто висувати звинувачення проти Coca-Cola.

Coca-Cola є культовим брендом в Мексиці, колишній президент країни Вісенте Фокс, який займав цей пост у 2000-2006 рр., в 70-ті роки був головним виконавчим директором Coca-Cola Mexico. На частку представлених компанією в країні 75 брендів в 11 категоріях продуктів припадає близько 1,4% ВВП Мексики.

У позові Х. А. дель Валле мова йде про газований напій, формулу якого бізнесмен створив після візиту в Японію, де він помітив популярність добавки амінокислотної Gaba, що широко використовувалася в напоях і снеках в країні.

Результати наукових досліджень Gaba виявилися неоднозначними, проте прихильники її використання впевнені, що ця речовина сприяє зниженню стресу, допомагає вирішити проблеми зі сном і покращує концентрацію.

Х. А. дель Валле випустив першу версію напою на основі Gaba в Мексиці і в Нідерландах в 2012 році. У 2016 році виробництво напою було припинено, тоді бізнесмен прийняв рішення дещо змінити його формулу.

У 2017 році він розпочав переговори з Coca-Cola про співробітництво у випуску нового продукту, що отримав назву “Go Gaba”.

Сторони підписали угоду в грудні 2017 року, в якому зазначалося, що компанія і її підрозділи не будуть випускати, розповсюджувати або продавати напої, аналогічні “Go Gaba”, принаймні, протягом 30 місяців після завершення періоду ексклюзивності.

Однак, через шість місяців після підписання угоди, компанії Х. А. дель Валле – Yaso – стало відомо, що Coca-Cola випустила в Японії новий напій ‘Fanta Gaba”. При чому, за словами бізнесмена, незабаром після того, як його юристи повідомили Coca-Cola про те, що випуск цього напою є порушенням угоди, “Fanta Gaba” зник з полиць магазинів в Японії, і згадка про нього зникла з сайту компанії.

У Coca-Cola обвинувачення Г. А. дель Валле назвали “абсолютно безпідставними і необгрунтованими”.

“Ми не інформовані про будь-яких розслідуваннях щодо компанії або наших підрозділів, що проводяться в Мексиці. Coca-Cola слідує глобальним практикам, які завжди поважають права на інтелектуальну власність, а також комерційну і конфіденційну інформацію, одержувану від наших партнерів”, – відмітили представники компанії.

За їх словами, Coca-Cola розробляла продукти, що містять Gaba, в Японії з 2006 року, а Fanta Gaba була сезонним напоєм, призначеним для продажу на ринку з травня по серпень.

Джерело: agroinsider.com.ua

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/meksykanec-vymahaye-vid-coca-cola-344-mln-za-vykorystannya-joho-receptu-napoyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати