Tempo950x100

Tempo300x100

Мільйон з куща: переваги вирощування ожини

Мільйон з куща: переваги вирощування ожини

І деякі з них вже користуються можливостями, що відкрилися. Так, за останні п’ять років виручка від поставок українських ягід за кордон збільшилася в чотири рази, досягнувши 14,3 млн доларів, пише  Pro-Consulting.

Однак, потенціал у вітчизняних ягідників набагато більше сьогоднішнього рівня, так як експортується всього 8% вирощеного врожаю. Для його освоєння дуже важливо, щоб ягідні господарства мали доступ до морозильного обладнання, використання якого дозволяє збільшити термін зберігання і дальність транспортування ягід.

В Україні ще залишаються недостатньо освоєними нішеві ягідні культури, такі як ожина. Хоч вона і менш морозостійка, ніж малина, але може давати врожай в 2-3 рази більше. Кожен ожиновий кущ, при правильному догляді, буде приносити 5-10 кг ягід, що користуються попитом як усередині країни, так і за її межами.

Оптимально розташувати ожинове господарство в південних регіонах, де теплолюбна рослина буде краще переносити зимову пору. Грунт повинна бути суглинисто вологим, але не перезволоженим, а добре дренованим.

Інвестор повинен бути готовий до значних початковим вкладеннь на закупівлю саджанців, добрив і витратних матеріалів, сільськогосподарської техніки для догляду і збирання, будівництво складських приміщень, зарплату персоналу. Устаткування лінії заморозки стане додатковим джерелом доходу в майбутньому. Тоді продавати ягоду можна буде не тільки в період збору, а й в міжсезоння, а також відправляти на великі відстані за кордон.

Так як ягідний бізнес сьогодні є одним з найбільш високорентабельних, все вкладення окупляться за три роки, а щорічний дохід ожинового господарства з площею насаджень 10 га становитиме від 500 тис. до 1 млн доларів в залежності від сорту і віку кущів.

 

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/miljon-z-kushcha-perevahy-vyroshchuvannya-ozhyny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати