Tempo950x100

Tempo300x100

Мільйони під ногами: як заробляти на лікарських травах

Мільйони під ногами: як заробляти на лікарських травах

Що об’єднує абсолютну більшість людей на нашій планеті? Бажання бути здоровим і багатим. В умовах України цілком можна досягти цих двох цілей, навіть більше — можна стати багатим, сприяючи тому, щоб інші були здоровими. Потрібно просто зайнятися лікарськими травами, пише pro-consulting.ua.

Знаєте, що таке глуха кропива? Це глуха кропива біла — рослина схоже на кропиву, але яке не пече, і з білими квіточками. Ось ці квіточки стоять 1100 гривень за кілограм. А хто не бачив такої гарної бур’янистої квітки, як волошка? Вона зустрічається повсюдно серед посівів озимих зернових. Але мало хто знає, що кілограм пелюсток волошки на ринку коштує 500-600 гривень. Непоганий стимул, і багатьох він все-таки змушує ворушитися.

Зовсім не обов’язково ходити по полях і луках, і збирати лікарські трави. Найбільш ходові з них можна виростити. Тут головне не замахнутися занадто широко, тому що ринок лікарських трав досить нестабільний. Краще посадити кілька видів, ніж вкластися в якийсь один і прогоріти.

Звичайно, можна ризикнути і засадити все поле рожевою радіолою, відомою як золотий корінь. Кілограм цього кореня коштує від трьох до п’яти тисяч гривень. За п’ять років з одного гектара можна зібрати близько 15 тонн, тобто отримати дохід мінімум 45 млн гривень. Джек-пот? Так, але треба чекати п’ять років, і тільки посадковий матеріал обійдеться в 2-2,5 млн гривень, загальні витрати на обладнання посадок перевищать 3 млн на гектар. Ризик досить великий, враховуючи, що радіола звикла до більш холодного клімату Сибіру.

Може тоді краще посадити аптечну ромашку за 30 тис. гривень на гектар і зібрати урожай на 60 тис. гривень. Тим більше, що ромашка, вирощена в Україні, містить в півтора рази більше ефірних олій, ніж повинно бути за стандартом. А значить нашу ромашку на Заході куплять куди охочіше.

У позаминулому році Україна експортувала 3750 тонн лікарських трав на 197 млн гривень, в минулому році — вже 4450 тонн на 334 млн грн, але все одно це в сім разів менше, ніж поставляє на світовий ринок Польща.

Нагадаємо, забезпечення України власними лікарськими травами складає лишень 48% а 52% ми закуповуємо за кордоном. 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/miljony-pid-nohamy-yak-zaroblyaty-na-likarskyh-travah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати