Tempo950x100

Tempo300x100

Мільйони під ногами: як заробляти на лікарських травах

Мільйони під ногами: як заробляти на лікарських травах

Що об’єднує абсолютну більшість людей на нашій планеті? Бажання бути здоровим і багатим. В умовах України цілком можна досягти цих двох цілей, навіть більше — можна стати багатим, сприяючи тому, щоб інші були здоровими. Потрібно просто зайнятися лікарськими травами, пише pro-consulting.ua.

Знаєте, що таке глуха кропива? Це глуха кропива біла — рослина схоже на кропиву, але яке не пече, і з білими квіточками. Ось ці квіточки стоять 1100 гривень за кілограм. А хто не бачив такої гарної бур’янистої квітки, як волошка? Вона зустрічається повсюдно серед посівів озимих зернових. Але мало хто знає, що кілограм пелюсток волошки на ринку коштує 500-600 гривень. Непоганий стимул, і багатьох він все-таки змушує ворушитися.

Зовсім не обов’язково ходити по полях і луках, і збирати лікарські трави. Найбільш ходові з них можна виростити. Тут головне не замахнутися занадто широко, тому що ринок лікарських трав досить нестабільний. Краще посадити кілька видів, ніж вкластися в якийсь один і прогоріти.

Звичайно, можна ризикнути і засадити все поле рожевою радіолою, відомою як золотий корінь. Кілограм цього кореня коштує від трьох до п’яти тисяч гривень. За п’ять років з одного гектара можна зібрати близько 15 тонн, тобто отримати дохід мінімум 45 млн гривень. Джек-пот? Так, але треба чекати п’ять років, і тільки посадковий матеріал обійдеться в 2-2,5 млн гривень, загальні витрати на обладнання посадок перевищать 3 млн на гектар. Ризик досить великий, враховуючи, що радіола звикла до більш холодного клімату Сибіру.

Може тоді краще посадити аптечну ромашку за 30 тис. гривень на гектар і зібрати урожай на 60 тис. гривень. Тим більше, що ромашка, вирощена в Україні, містить в півтора рази більше ефірних олій, ніж повинно бути за стандартом. А значить нашу ромашку на Заході куплять куди охочіше.

У позаминулому році Україна експортувала 3750 тонн лікарських трав на 197 млн гривень, в минулому році — вже 4450 тонн на 334 млн грн, але все одно це в сім разів менше, ніж поставляє на світовий ринок Польща.

Нагадаємо, забезпечення України власними лікарськими травами складає лишень 48% а 52% ми закуповуємо за кордоном. 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/miljony-pid-nohamy-yak-zaroblyaty-na-likarskyh-travah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН