Tempo950x100

Tempo300x100

Мінагрополітики потребує суттєвого структурного перетворення

Мінагрополітики потребує суттєвого структурного перетворення

Члени громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум»: ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, ВГО «Українська аграрна конфедерація», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та провідні громадські об’єднання АПК звернулися до Президента України з вимогою врахувати їхню позицію при здійсненні оптимізації кількості центральних органів виконавчої влади, повідомляє прес-служба УКАБ.

Йдеться в першу чергу про плани Офісу Президента України та майбутньої парламентської більшості, анонсовані засобами масової інформації, щодо ліквідації Міністерства аграрної політики та продовольства і можливого його підпорядкування іншим відомствам.

У зверненні йдеться про те, що сільське господарство та агропродовольчий сектор є життєво важливими для забезпечення економічного зростання, продовольчої безпеки (не лише всередині країни, а й у світі), стабільності національної валюти, соціального захисту населення та розвитку сільських територій. Адже аграрна галузь забезпечує 20% робочих місць, 39% від загального обсягу експорту, 19% ВВП та 40% валютних надходжень.

Також відповідно до взятих на себе зобов’язань в рамках Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС нашій державі необхідно імплементувати європейські норми та наблизити вітчизняне законодавство в сфері санітарних та фітосанітарних заходів. Це складний законодавчий процес, який потребує розуміння специфічних особливостей сектору та фахового представлення на урядовому та парламентському рівнях.

Зокрема зазначається, що більшість країн з розвиненим аграрним сектором мають окремий центральний орган виконавчої влади, який відповідає виключно за формування аграрної політики, зокрема, США, Канада, Китай, Туреччина. Майже всі країни-члени ЄС (26 з 27, за виключенням Австрії) мають центральні органи влади (міністерства або їх аналоги), які відповідають виключно за сільське господарство та продовольство. Більшість з них поєднують сільське господарство і продовольство з розвитком сільських територій задля відображення структури на рівні ЄС та прискорення впровадження політичних рішень на рівні країни.

Разом з цим Мінагрополітики не лише формує, але й реалізує аграрну політику через підвідомчі йому суб’єкти, зокрема Держпродспоживслужбу, Держгеокадастр, Держлісагентство, Держрибагентство тощо. Управління і спрямування роботи суб’єктів, які безпосередньо надають послуги та здійснюють контрольні функції в аграрній галузі, є одним із важливих складових роботи профільного міністерства.

Організації-підписанти впевнені, що ліквідація профільного відомства призведе до втрати Україною не лише провідних позицій на зовнішніх продовольчих ринках, але й до зменшення геополітичного впливу як лідера з експорту сільськогосподарської продукції.

Водночас, аграрна спільнота українського бізнесу цілком підтримує ідею необхідності оптимізації діяльності урядових структур і ми готові прийняти участь в напрацюванні конкретних пропозицій. Зокрема, Мінагрополітики потребує суттєвого структурного перетворення, перегляду функціональних обов’язків, а в деякій мірі й розширення повноважень  в частині освіти та науки. Адже сучасне сільськогосподарське виробництво має базуватися, в першу чергу, на запровадженні новітніх технологій та бути забезпечене висококваліфікованими кадрами.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/minahropolityky-potrebuye-suttyevoho-strukturnoho-peretvorennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати