Tempo950x100

Tempo300x100

МінАПК майже рік ігнорує Програму боротьби з АЧС

МінАПК майже рік ігнорує Програму боротьби з АЧС

Майже рік тому Асоціація тваринників України (АТУ) разом із науковцями та представниками Держпродспоживслужби розробили і передали на затвердження до Міністерства аграрної політики програму боротьби з африканською чумою свиней ( АЧС), однак документ досі так і не було затверджено. Про це у коментарі УНН повідомила голова АТУ Ірина Паламар.

За її словами, над Програмою боротьби з АЧС працювали представники Національної академії наук, АТУ, незалежні експерти та самі представники Мінагрополітики, а також Держпродпоживслужби. 27 лютого минулого року програма була передана на затвердження МінАПК. За процедурою, після затвердження там, Програму мають передати на затвердження уряду.

“На жаль, до сьогодні ця Програма боротьби з АЧС не прийнята. Мінагрополітики не передало її на розгляд уряду. Асоціація тваринників України робила декілька запитів до Мінагрополітики про те, на якому етапі перебуває процес розгляду та погодження Програми? Чому вона не передається на розгляд уряду? По суті запитуваного питання, Асоціація зрозумілу та чітку відповідь так жодного разу і не отримала”, — сказала І.Паламар.

Вона додала, що в Мінагрополітики перебувають ще декілька документів, спрямованих на боротьбу з АЧС, схвалення яких також затягується. Асоціація тваринників вже зверталася до відомства з проханням якнайшвидше прийняти ці документи, зворотної реакції немає.

Голова АТУ зауважила, що прийняття Програми боротьби з АЧС на офіційному рівні не тільки стала б дієвим інструментом в боротьбі з чумою, а й продемонструвала б міжнародним партнерам, що Україна таки працює над подоланням проблеми.

Нагадаємо, за підрахунками експертів, АЧС завадила Україні заробити додаткові 12 млн дол. на експорті свинини. А збитки від хвороби перевищують вже 1 млрд грн.

Нездатність влади ефективно реагувати на поширення хвороби привела до значного подорожчання свинини і сала, констатують фахівці.

Додамо, що за словами нардепа С.Тригубенка, подолати АЧС уповноваженим органам заважає відсутність професійних кадрів та неефективне використання бюджетних коштів.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/minapk-majzhe-rik-ihnoruye-prohramu-borotby-z-achs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати