Tempo950x100

Tempo300x100

МінАПК планує у вересні внести до Ради законопроекти для запуску ринку землі

МінАПК планує у вересні внести до Ради законопроекти для запуску ринку землі

Міністерство аграрної політики закінчить роботу над необхідними для запуску ринку землі законопроектами до кінця серпня і у вересні внесе їх у Раду. Про це в інтерв’ю 112.ua заявив заступник міністра АПК Максим Мартинюк.

Мова йде про законопроекти про обіг земель і про фінансову підтримку ринку землі.

“Необхідно прийняття законопроекту “Про обіг земель”, у якому потрібно чітко прописати, що ми його робимо в інтересах дрібних і середніх товаровиробників. І в результаті, ми хочемо, щоб у селі з’явився дрібний і середній клас. Законопроект про фінансову підтримку ринку землі, яка може здійснюватися кількома методами, наприклад, у вигляді видачі кредитів, держава може виступати гарантом кредитів. Також, держава може частково компенсувати кредитну ставку. Ось ці два закони – це мінімально необхідний пакет (для переходу до ринку землі). Ми фіналізуємо ці законопроекти до кінця серпня. У вересні вони будуть внесені у Верховну Раду”, – сказав він.

Крім того, Мартинюк зазначив, що зараз у Раді немає 226 голосів для скасування мораторію на продаж сільгоспземель. У той же час, він висловив упевненість, що з 1 січня 2018 року в Україні буде дано старт земельній реформі.

“З урахуванням попереднього досвіду, я думаю, що політичний консенсус з питання ринку землі буде, у мораторії не буде необхідності. У Земельному кодексі написано, що мораторій скасовується при наявності двох умов: прийняття законопроекту “Про обіг земель” і фактичне закінчення його терміну дії, в даному випадку з 1 січня 2018 року. У той же час, якщо законопроект “Про обіг” не прийнято, то мораторій триває”, – сказав він.

На уточнююче запитання, чи є зараз консенсус, в. о. міністра агрополітики відповів, що він поки що “складно шукається: 226 голосів точно нема”.

Нагадаємо, що 4 квітня МВФ опублікував меморандум про взаєморозуміння з Україною. У документі сказано, що Україна повинна прийняти закон про обіг сільськогосподарських земель до кінця травня 2017 року. Відзначено також, що це новий граничний термін для виконання структурного маяка, який залишається до кінця вересня 2016 року. Чинний мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має втратити чинність з кінця 2017 року, дозволяючи таким чином продаж землі, що перебуває у державній та приватній власності, відразу ж після цього.

Україна ж зобов’язалася запустити кампанію з інформування громадськості та роз’яснення переваг цієї реформи.

Повний текст інтерв’ю із заступником міністра АПК Максимом Мартинюком читайте за посиланням.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/minapk-planuye-u-veresni-vnesty-do-rady-zakonoproekty-dlya-zapusku-rynku-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати