Tempo950x100

Tempo300x100

МінАПК виступило ініціатором заборони імпорту сульфату амонію з РФ

МінАПК виступило ініціатором заборони імпорту сульфату амонію з РФ

Міністерство аграрної політики і продовольства України виступило ініціатором заборони імпорту з Російської Федерації двох видів азотних добрив: сульфату амонію, а також суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами.

Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Про те, що саме аграрне відомство ініціювало дану пропозицію, стало відомо з матеріалів судового провадження щодо визнання незаконними положення урядової постанови про заборону імпорту відповідних речовин.

Згідно з документами, уряд не мав наміру забороняти імпорт зазначених добрив, але включив дані положення у постанову після отримання відповідних зауважень від Мінагропроду. При цьому дане рішення було прийняте без проведення жодних консультацій із учасниками ринку.

Аграрне міністерство не врахувало того факту, що власних потужностей з виробництва сульфату амонію в нашій країні не вистачає, і це підтверджують самі хіміки, а РФ була основним постачальником даної продукції в Україну. Відтак заборона імпорту цих добрив призведе до їхнього дефіциту на вітчизняному ринку. При цьому існує пряма необхідність у внесенні в ґрунти добрив, що містять сірку. Через існуючий дефіцит та завищені ціни на добрива всередині країни аграрії вимушені вносити їх значно менше за норму, що призводить до виснаження земель. В результаті Україна недоотримує значний об’єм врожаю.

Тому 29 січня 2018 року ГС «Всеукраїнський аграрний форум», ПП «МІНЕРАЛІЗ», ТОВ «Виробниче об’єднання «Адамас», а також ТОВ «Перший український сільськогосподарський кооператив» звернулись до Адміністративного суду міста Києва з проханням визнати незаконними положення постанови Кабміну від 20.12.2017 № 1022 у частині, яка стосується щодо заборони імпорту сульфату амонію, а також суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами, походженням з Росії.

Нагадаємо, за даними дослідження, яке провели ННЦ «Інститут аграрної економіки», консалтингове агентство «Украгроконсалт» та центр «Соціальний моніторинг» на замовлення ВАР, втрати вітчизняного аграрного сектору через недобір врожаю у зв’язку з недостатнім внесенням добрив щорічно складають понад 32 млрд грн. А кожен гектар українських сільгоспземель щороку втрачає від 200 до 400 кг поживних речовин.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/minapk-vystupylo-iniciatorom-zaborony-importu-sulfatu-amoniyu-z-rf
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати