Tempo950x100

Tempo300x100

Мінфін не підтримує скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку

Мінфін не підтримує скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку

Міністерство фінансів не підтримує скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Про це заявив директор департаменту з питань податкової та митної політики відомства Юрій Романюк у ході круглого столу: «Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур», що відбувся 14 травня в Києві, передає прес-служба ВАР.

«Міністерство фінансів не ініціювало ці зміни наприкінці минулого року і навіть їх не підтримувало. Ми були проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних», – сказав він.

За словами Романюка, міністерство підтримує усі законодавчі ініціативи, спрямовані на повне, або часткове скасування “олійних правок”, прийнятих Верховною Радою наприкінці минулого року із порушенням регламенту.

Директор департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики і продовольства України Баграт Ахіджанов додав, що профільне аграрне відомство також не підтримує скасування відшкодування експортного ПДВ для сої та ріпаку.

Як зазначив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов, збереження НЕвідшкодування експортного ПДВ для олійних призведе до значних збитків сільгоспвиробників. За оцінками ВАР, щорічні втрати аграріїв сягнуть понад 8 млрд грн. Тому сільгоспвиробники вимагають від парламенту ухвалити законопроект №7403-2, яким повертається відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Даний законопроект підтримали 15 обласних рад, міжнародні установи, ряд народних депутатів та усі найбільші аграрні асоціації.

«Не можна у державній політиці приймати рішення, які підтримують одну галузь за рахунок іншої. Зараз нам пропонують так звані компромісні варіанти – зниження ставки оподаткування, або збереження відшкодування ПДВ лише для тих сільгоспвиробників, які самостійно експортують сою. Однак компроміси необхідно шукати «до», а не «після» прийняття відповідних рішень», – підкреслив Соколов.

Положення щодо збереження відшкодування ПДВ для аграріїв, які самостійно експортують олійні культури, відображені у законопроекті №7403-д. Однак на думку експертів, присутніх у ході обговорення круглого столу, законопроект №7403-д призводить до податкової дискримінації та суперечить міжнародним нормам та зобов’язанням України перед Європейським Союзом.

За словами завідувача відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леоніда Тулуша, самостійно експортувати зможуть тільки 50% виробників олійних. А інші 50% будуть змушені продавати сою та ріпак за заниженою ціною виключно всередині країни. «Ми спостерігаємо явну дискримінацію малих виробників», – підкреслив він.

Верховна Рада планує розглянути законопроекти №7403-2 та №7403-д у четвер, 17 травня. У разі, якщо депутати вкотре проігнорують вимоги аграріїв та не проголосують за повернення відшкодування ПДВ при експорті олійних, сільгоспвиробники продовжать масштабні акції протесту по всій країні.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/minfin-ne-pidtrymuye-skasuvannya-byudzhetnoho-vidshkoduvannya-pdv-pry-eksporti-soyi-ta-ripaku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати