Tempo950x100

Tempo300x100

Міська ферма: як українці збирають врожаї без землі

Міська ферма: як українці збирають врожаї без землі

В Україні ось-ось запустять ринок землі, якого так довго чекали або боялися всі – від чиновників до жителів сіл. Однак вирощувати продукти харчування при бажанні можна і без землі – досить відкрити так звану “вертикальну ферму” або обладнати міні-город в міському підвалі або на даху.

Такі технології вже дуже популярні в США і Європі. За даними Global Vertical Farming report, глобальний ринок “вертикальних ферм” протягом наступних п’яти років зросте на 8,4% і в 2024 року досягне оцінки в $ 1,9 млрд.

Для України це новий тренд, який може отримати поштовх до розвитку і частково витіснити з ринку тепличні та імпортні овочі та зелень.

Сергій Нікіфоров запустив вертикальну ферму в морському вантажному контейнері .  “У кризовий 2008 рік навіть подумував зайнятися картоплею, але не зміг знайти земельну ділянку під ці потреби – адже землю продавати  не можна”, – розповідає підприємець.

Друга спроба трапилася кілька років тому – припала до душі лохина. Вивчивши можливості і ризики, він вирішив скооперуватися з польськими фермерами: ” Я вже готовий був почати бізнес з поляком, але він пропав. Не склалося”.

Втретє в АПК Нікіфорова привели технології: “Часто читаю технологічні видання, і в одному з них натрапив історію про вертикальному фермерстві в США і технологію гідропоніки. Вирішив вивчити це питання”.

На його подив, виявилося, що основний обсяг зелені в США виробляється в двох штатах – Арізоні і Каліфорнії, а потім протягом декількох тижнів продукцію розвозять по всій країні. “Тобто потрапляють на стіл несвіжої. Повинна ж бути альтернатива – і це міські ферми”.

Нікіфоров вирішив спробувати.

Упевненості в своїх силах професійному авіатору надала історія Кімбал Маска – брата знаменитого підприємця, який розвиває в США проект вертикального фермерства. Кімбал Маск – ресторатор. У його закладах подаються страви з власноруч вирощених продуктів якраз на таких вертикальних фермах.

У 2010 році спільно з компаньйоном Тобіасом Пеггосом він організував в Нью-Йорку інкубатор для міських фермерів – Square Roots. Це 10 транспортних контейнерів, в яких молоді розробники можуть створювати технології для вертикальних ферм, що дозволяють вирощувати рослини в закритих приміщеннях без сонячного освітлення.

Цим шляхом вирішив піти і Нікіфоров. Він доглянув контейнер у одного з американських виробників, а потім, після вертолітної виставки в США, заїхав подивитися, як влаштовані вертикальні ферми.

Новоявлений аграрій каже, що вирішив не розмінюватися на дрібниці і взяв найефективнішу розробку: “Якщо чимось займатися, то якісно”.

В кінці вересня обладнаний IoT-технологією контейнер доставили до Києва. Задоволення недешеве, контейнер потягнув на шестизначну суму, каже Нікіфоров, але не називає конкретних цифр. Він планує окупити свої вкладення протягом трьох років.

У жовтні провели всі налагоджувальні роботи, в листопаді – зняли свій перший тестовий урожай зелені: рукола, салати. “Я зараз, на етапі тестування, займаюся всім самостійно, це релакс – посіяти насіння в землю і з” яселек “пересадити розсаду в” молодшу групу “, – розповідає він. В майбутньому планує найняти на роботу співробітника – догляд за міні-фермою вимагає не більше 10 годин роботи в тиждень на одну людину.
Що собою являє контейнер? Його площа – 30 кв. м. Усередині вертикальні стійки з полками. Конструкція з’єднана трубами, по яких до рослин доставляється вода і поживні елементи. У цих осередках зростає зелень і трави, які висвітлюються синіми і рожевими світлодіодами, led-лампами.

Така технологія дозволяє отримувати 8-13 врожаїв залежно від культури. В такому транспортному контейнері можна вирощувати 4,5 тонни салату в рік і отримувати урожай сумірний з полем площею 1 га відкритого грунту або 300 кв м тепличних площ.

Який дохід? У власника столичної міської ферми вже є домовленість про тестування його продукції одним зі столичних ресторанів. “Я поки не можу прорахувати собівартість, тому ми домовилися працювати по ціні, аналогічної тій, яку вони платили за зелень іншим підрядникам”, – говорить бізнесмен.

В майбутньому Нікіфоров цілком бачить себе українським Кімбалом Маском. “Після мого” камінг-ауту “багато друзів запропонували мені фінансово вкластися в цю справу. Але я поки не готовий, потрібно зрозуміти економіку. Цілком можливо, що я створю якийсь фонд, буду розвивати цей напрямок і змінювати світ на краще”, – підкреслює Нікіфоров.

Джерело: biz.liga.net

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/miska-ferma-yak-ukrayinci-zbyrayut-vrozhayi-bez-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати