Tempo950x100

Tempo300x100

«Молочна» реформа: чи позбавлять селян можливості продавати молоко і що буде з цінами

«Молочна» реформа: чи позбавлять селян можливості продавати молоко і що буде з цінами

Це нововведення може стати ударом для вітчизняного молочного ринку, який і так перебуває не в найкращому стані.

У 2017 році вартість «молочки» в Україні зростає рекордними темпами, але експерти попереджають, що це далеко не межа. У свою чергу селяни, які отримують дохід, здаючи молочну сировину переробним підприємствам, бояться втратити основне джерело заробітку.

Hyser проаналізував проблеми молочного ринку і спробував спрогнозувати, що буде далі з цінами на молочну продукцію.
 

Ближче до Європи, далі від селян

У зв’язку з введенням в Україні європейських санітарно-гігієнічних стандартів уже з 1 січня 2018 року переробні підприємства повинні були купувати молоко тільки в спеціалізованих фермерських господарствах. Стандарти Євросоюзу передбачають наявність на полицях магазинів трьох сортів молока: екстра-класу, вищого і першого.

Експерти почали говорити про те, що ця вимога ставить під загрозу всю молочну галузь в Україні. Справа в тому, що приблизно 25-30% молока в країні виробляють селяни, для яких утримання корів часто є єдиним джерелом доходів. За європейськими стандартами таке молоко класифікується як другий сорт, а це значить, що з початку наступного року переробні підприємства повинні були від нього відмовитися.

Втім, в останній момент дату відмови від молока другого сорту вирішили перенести на півроку – до 1 липня 2018 року. Відповідне рішення прийняв підкомітет «Молоко і молочні продукти» Технічного комітету Інституту продовольчих ресурсів НААН.

Експерти кажуть, що відмова від прийому молока у селян нічим хорошим не закінчиться. Люди втратять легальне джерело доходу і, зрозуміло, почнуть масово здавати корів на забій. Оскільки молоко другого сорту, яке вважається придатним для переробки на масло або сир, займає значну частку на українському ринку, повна відмова від нього може закінчитися глибокою кризою галузі і різким зростанням цін.

В уряді це, напевно, розуміють, тому і відкладають введення європейських стандартів до тих пір, поки не знайдуть компромісне рішення. Навіть якщо в липні і запровадять нові стандарти, то відмова від селянського молока виглядає поки малоймовірним. В іншому випадку ціни на “молочку” відразу виростуть приблизно в два рази.

Втім, селянам напевно доведеться готуватися до більш ретельних перевірок якості продукції. Уважно контролювати будуть не тільки селян, а й компанії-перевізники.

У цій ситуації вартість молока навряд чи сильно зміниться, а ось тим, хто відповідає за його якість, необхідно готуватися до додаткових витрат. Рано чи пізно селянам доведеться думати як перевести свою продукцію в розряд першокласного молока, щоб не втратити можливість заробляти.
 

Уряд повинен взяти ситуацію під контроль

Одним з можливих варіантів виходу з цієї ситуації є створення кооперативів з виробництва молока. Але в Міністерстві аграрної політики і продовольства зізнаються, що на даний момент особливих успіхів в цьому напрямку домогтися не вдалося. Кооперативів з виробництва молока в Україні поки зовсім мало.

Експерти Союзу молочних підприємств України впевнені, що саме держава повинна підтримати розвиток індустріального виробництва молока в країні. Можливості для цього в уряду є. Наприклад, тільки в бюджеті на 2018 рік на підтримку тваринництва планують виділити 2 млрд грн.

Прихильники введення нових стандартів кажуть, що це допоможе забезпечити виконання санітарно-епідеміологічних норм. Справа в тому, що в фермерських господарствах корів доять спеціальними апаратами, завдяки чому молоко не контактує з руками і повітрям.

Ще один важливий європейський критерій якості, який має ввести Україна, – миттєве охолодження молока. Якщо напій протягом двох годин не охолодити до 4 ° C, то в ньому починають розвиватися бактерії.

Молоко, яке не відповідає цим нормам, зараз йде як другий сорт і не може продаватися у вигляді самостійної продукції. У Міністерстві аграрної політики і продовольства обіцяють, що навіть після впровадження нововведень не залишать селян без можливості збувати домашнє молоко. Саме Мінагрополітики попросило технічний комітет відкласти на півроку термін введення в дію нових стандартів. За цей час в уряді повинні придумати, як бути далі з домашнім молоком.
 

«Молочка» ризикує стати лідером зростання цін в 2018 році

У той же час ціни на молоко останнім часом зовсім не радують українців. За даними директора Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексія Дорошенко, станом на 1 грудня 2017 року молочні продукти подорожчали на 26% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Серед лідерів зростання цін – сметана (+ 30%), м’який сир (+ 28%), а також молоко і вершкове масло (+ 25%). Зараз кілограм вершкового масла коштує в середньому 160 грн, м’якого сиру – 100 грн, сметани – 48 грн, молока – 18 грн за літр.

За останніми даними Держстату, «молочка» також виявилася серед продуктів з найшвидшим зростанням цін. Найбільше в порівнянні з груднем 2016 року подорожчали фрукти та м’ясо – 31,9% і 28,8% відповідно. А третє місце займає молоко, яке за рік стало дорожче на 18,3%. Компанію молочним продуктам склав хліб (+ 18%), за яким йдуть масло (+ 17,9%) і сир (+ 17%).

Експерти кажуть, що молоко буде дорожчати і далі. Головна причина подорожчання – скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Деякі експерти прогнозують, що «молочка» знову додасть у ціні вже на початку 2018 року. Якщо ж влітку питання з можливою забороною на продаж молока другого сорту вирішиться найбільш радикальним способом, то вартість молочних продуктів може різко злетіти.

Хоч як би розвивалися події, вже зараз зрозуміло, що «молочка» буде одним з лідерів зростання цін в наступному році, навіть якщо на ринку складеться сприятлива ситуація. Незважаючи на те, що уряд заклав до державного бюджету інфляцію на рівні 9%, шанси на те, що молочні продукти втримаються в цьому ціновому коридорі, виглядають вкрай низькими.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/molochna-reforma-chy-pozbavlyat-selyan-mozhlyvosti-prodavaty-moloko-i-shcho-bude-z-cinamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати