Tempo950x100

Tempo300x100

Молочник з 500 коровами отримав додатково 3 млн прибутку

Молочник з 500 коровами отримав додатково 3 млн прибутку

Про це повідомив економіст ФАО Андрій Ярмак, пише agroday.com.ua.

«Загальна сума абсолютних коливань українського молочного індексу за рік склала 46%. Іншими словами, прибутковість галузі коливалася в 2,1 рази менше, ніж рік тому. Нічого подібного ще ніколи в історії українського молочного бізнесу не було», – зазначає Ярмак.

Професійні виробники, ефективність виробництва у яких лишилася на рівні попереднього року, порівняно з 2016 роком збільшили свої прибутки на 32,5%. Ті ж, хто підвищив ефективність, заробили іще більше. Середній ефективний виробник молока, що має 500 голів молочного стада, отримав додатково 2-3 млн грн прибутку. До слова, про збільшення доходів від продажу молока на 35% звітує холдинг «Астарта».

Попри те, що за рівнем умовної прибутковості виробництва молочники повернулися до 2014 року, ефективність суттєво підвищилася в більшості підприємств. Отже, професійність молочного скотарства зростає, сезонність цінових коливань знижується. Нині майже усі ефективні виробники розширяють виробництво, модернізують молочні ферми.

«Фіксована ціна на молоко на рік – це вже цілком можлива і не така вже віддалена перспектива», – каже Ярмак. Він прогнозує різкий ріст виробництва молока і його пропозиції в професійних господарствах у 2018 році. Окрім того – здешевлення молока від господарств і населення завдяки потенційному вилученню молока другого ґатунку з офіційної переробки.

«Це не означає, що це молоко не надійде на переробку. Насправді провідні переробники вже давно його не беруть, а ті хто брав, а також «тіньові» переробники, як брали, так і будуть брати це молоко, просто воно їм коштуватиме менше», – пояснює Андрія Ярмак.

«Переробники охоче переходять від «другого» сорту на сировину сільгосппідприємств, але не від того, що заборона на цей «товар» колись таки почне діяти, а якраз від того, що молоко населення на заводі часто виходить дорожче з урахуванням логістики, ризиків по якості й виходів з переробки, – коментує Максим Фастєєв, провідний аналітик агентства Інфагро. – Про привабливість заготівельної ціни молока населення також свідчить збільшення обсягів поставки його на промпереробку цієї осені порівняно з минулим роком. При тому, що офіційні цифри виробництва в категорії перманентно знижуються. Виходить, що здавати на завод стало частково вигідніше, ніж нести на базар».

До негативних прогнозів можна віднести занадто повільне підвищення ефективності переробки молока в Україні і занадто слабку робота з просування експорту молочних продуктів порівняно з розвитком виробництва.

Утім, якщо вітчизняних виробників не підтримає світовий ринок, прибутки виробників молока в 2018 році, з високою імовірністю, знизяться.

«Думаю, що варто очікувати зниження УМІ на 10 процентних пунктів. Тому тим, хто хоче заробити стільки само грошей, як в цьому році, варто пошукати способів підвищення ефективності десь на 10%. Для більшості виробників, що й далі доять непристойні 4-5-6 тонн на корову за рік, це цілком до снаги», – каже Андрій Ярмак.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/molochnyk-z-500-korovamy-otrymav-dodatkovo-3-mln-prybutku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати