Tempo950x100

Tempo300x100

Молокопереробні заводи підозрюють у ціновій змові

Молокопереробні заводи підозрюють у ціновій змові

Асоціація виробників молока (АВМ) подала заяву до Антимонопольного комітету України щодо необґрунтованого зниження закупівельних цін на молоко-сировину та можливої змови переробних заводів. Про це повідомляє прес-служба АВМ.

До АВМ звернулися керівники господарств-членів асоціації із вимогою негайно втрутитися у кризову ситуацію, спричинену стрімким та одночасним зниженням закупівельних цін на молоко-сировину по всьому ринку. Згідно нових протоколів, отриманих молочнотоварними фермами від переробних заводів, ціни на молоко від 16.04.2018 р. знизяться до 8,50-8,70 грн/кг, що складає понад 10% падіння від початку року.
Таке зниження є критичним для виживання молочного скотарства, оскільки операційна собівартість виробництва молока впродовж 2017 виросла більш ніж на третину і в січні 2018 досягла 8,5-9 грн/кг молока.

Масово та одночасно знижують закупівельні ціни на молоко, в першучергу, молокопереробні компанії із транснаціональним корінням, для яких Україна здебільшого виступає як ринок збуту і які не зацікавлені у розвитку вітчизняного молочного скотарства.

Крім того, варто відмітити, що виробництво молока з року в рік скорочується. За підсумками 2017 року в Україні було вироблено 10,3 млн тон молока, що на 53 тис. т менше, ніж у 2016 році та на 1 млн тон менше докризового 2013-го року. Поголів’я корів скорочується ще більшими темпами — за підсумками 2017 року чисельність худоби скоротилася на 4,5% та склала 2 млн голів.

Асоціація виробників молока вбачає зговір у діях молокопереробних заводів, крім того, вважаємо настільки стрімке зниження цін безпідставним, адже ціни на готову молочну продукцію в супермаркетах не падають, а по низці позицій продовжують зростати.

До того ж, на світових молочних біржах ціни на молочну продукцію майже по всіх позиціях ростуть, підтвердженням того є ріст Індексу цін на молочні продукти ФАО. В березні 2018 року він склав 197,4 пункту, що на 6,2 пункту (3,3%) вище лютневого показника.
Під найбільший удар через змовницькі дії молокопереробних заводів потрапили високотехнологічні господарства, що виробляють молоко ґатунку екстра, якого на українському ринку і так не вистачає – за підсумками 2017-го, лише 16,4% від загального об’єму молока, що надійшло на переробку. Оскільки, наразі, різниця в цінах між ґатунками мізерна, це не спонукає господарства працювати над якістю виробленої сировини, що, в результаті, згубно вплине на імідж української молочної продукції на світовому ринку і на здоров’я українців, які будуть змушені споживати молочні продукти низької якості. Більше того, згадані обставини штовхають господарства до повного згортання молочного напрямку.

Наразі, Асоціація виробників молока просить Антимонопольний комітет України прийняти рішення щодо визнання вищезазначених дій як таких, що порушують права суб’єктів господарювання (господарств-членів Асоціації виробників молока), а також прийняти рішення, щодо припинення та усунення наслідків такого порушення.

АВМ наголошує на важливості врегулювання питання закупівельної ціни на молоко та закликає своїх колег по цеху — переробників до спільного вирішення даної ситуації. Адже її ігнорування призведе до плачевних результатів:
·  вирізання поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ), наслідком чого буде не лише втрата українського тваринництва, а й тисяч робочих місць на фермах;
·  знищення українського молочного бізнесу у зв’язку з відсутністю вітчизняного виробника;
·  завищена ціна на молочну продукцію для населення, адже молоко буде імпортуватися до України.

Перегляди: 16
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/molokopererobni-zavody-pidozryuyut-u-cinovij-zmovi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати